28 Октомври, 2014 18:39 10 156 0

Отстраниха 5-сантиметров тумор в белия дроб през отвор от 3 см

  • отстраниха-
  • 5-сантиметров тумор-
  • белия дроб-
  • отвор

Прилагайки свой уникален метод, интервенцията демонстрира испанският гръден хирург д-р Диего Гонзалес Ривас

За първи път в България в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив бе демонстрирана мини инвазивна операция за отстраняване на карцином на белия дроб през един разрез с размер 3 см. Уникалната интервенция, т.нар. унипортална видео-асистирана торакоскопска лобектомия, бе извършена днес в Интегралния център на лечебното заведение от създателя на методиката д-р Диего Гонзалес Ривас от Университетската болница „Хуан Каналехо” в Ла Коруня, Испания.

Интервенцията бе приложена при 62-годишен мъж, на когото в рамките на 2-часова лапароскопска операция бе отстранена една трета от долния лоб на десния бял дроб, къде се е намирал тумор с размер 5 см. В момента пациентът е в Клиниката по гръдно-коремна хирургия, а не в КАИЛ, където би трябвало да бъде настанен, ако операцията бе извършена по познатия до момента метод – през три отвора, обясни д-р Ривас.

Тъй като в този случай няма метастази и не предстоят други терапии, се очаква мъжът да бъде изписан до 2-3 дни. Утре му предстои снимка на белия дроб, а вдругиден ще бъде махнат поставения днес гръден дрен. В рамките на десетина дни оперираният ще се възстанови и ще може да се върне към обичайните си задължения, разказа д-р Александър Янкулов от Клиниката по гръдно-коремна хирургия. Той посочи, че при отворените операции, каквито често се правят в България, пациентът бива изписван между 7 и 10 дни след операцията, а възстановяването е едва след 1 месец.

Той потвърди, че методиката на д-р Ривас е изключително щадяща, защото пациентът няма постоперативна болка, липсват и страничните ефекти на една отворена операция, направена през по-голям разрез. По този начин не се нарушава имунитетът и доста по-рано след операцията може да започне химиотерапия или лъчетерапия в зависимост от стадия на заболяването при различните пациенти. Всеки един допълнителен разрез води до увеличаване на болката и на хирургичната травма. С метода на испанския гръден хирург се избягва и анестетичната травма, тъй като пациентът не се интубира с ендотрахеална тръба, уточни д-р Янкулов.

Това е абсолютно радикална методика по отношение на карцинома на белия дроб. Оперирал съм над 1000 пациенти, при някои е отстранен целият бял дроб, а при други – само част от него, обясни д-р Ривас. Той е създал метода през юни 2010 г., но от оттогава досега не е спирал да го е усъвършенства. Първонално е започнал операции по стандартния начин – с три малки отвори, после е намалил броя им до 2 и в момента мининвазивната интервенция се извършва само през един 3-4-сантиметров разрез. Методът е насочен основно към лечение на карциноми и всякаква патология в областта на белия дроб, включително и на медиастинума – пространството между двата бели дроба. Колкото по-рано бъде открит туморът, толкова техниката е по-малко инвазивна спрямо имунната система, обясни д-р Ривас.

Стойността на операцията извън България варира в зависимост от използвания инструментариум, цялостното техническо оборудване на лечебното заведение и уменията на хирурга. Настоящата операция бе извършена в перфектна операционна зала, коментира д-р Ривас. Цената само на използваните индивидуални анатомични съшиватели е 2500 лева – с тези инструменти се извършва зашиването на малкия разрез, коментира д-р Александър Янкулов и уточни, че този разход не се реимбурсира от НЗОК.

Началният час на операцията бе 8:30 ч. сутринта днес и тя бе предавана наживо посредством видеовръзкана в X-а аудитория на Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“, където имаха възможност да я наблюдават лекари и студенти. По-късно в същата зала д-р Диего Гонзалес Ривас изнесе публична лекция, посветена на създадения от него метод: „Еволюция на миниинвазивната гръдна хирургия: от три към еднопортална техника, маншетни резекции и интервенции при неинтубирани пациенти”.

Организатори на демонстративната операция бяха Клиниката по гръдно-коремна хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ и Катедрата по специална хирургия към Медицински университет – Пловдив. Д-р Ривас практикува в Центъра по гръдна хирургия на Университетската болница „Хуан Каналехо” в Ла Коруня, Испания (Servicio de Cirugía Torácica, Hospital Universitario Juan Kanalejo, A Coruña, España).

Операцията бе извършена в Интегралния център, част от Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии на УМБАЛ „Свети Георги”. Той е оборудван с иновативна апаратура и към настоящия момент няма друго лечебно заведение в страната, което да разполага с подобна инсталирана и работеща система. Високотехнологичният център осигурява компютърно навигирана хирургия в реално време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА