1 Ноември, 2014 10:42 1 915 3

Днес е световният ден на веганите

  • вегани-
  • зеленчуци

Как празнуват веганите по света, разказва най-голямата международна платформа за поръчка на храна

Днес, всички вегани по целия свят празнуват своя празник- Световния ден на веганите. На 01.11.1944г., в Лондон, се учредява първото веган общество. На тази дата официално се представя думата веган, съобщават от най-голямата платформа за поръчки на храна foodpanda. Неин автор е Доналд Уотсън, който я е образувал от английската дума „vegetarian”, като е използвал само началото и края на думата. Това е денят, в който веганите по целия свят, празнуват правата на животните, припомнят от Foodpanda.bg.

Макар първото веган общество да е създадено преди 70 години, това съвсем не означава, че веганството, като начин на живот, започва да съществува от тогава. Още през 500 г. пр.н.е., гръцкият философ и математик Питагор насърчава за благосклонност сред всички видове и описва вегетарианската диета, която в наши дни съответства на веганското меню. Почти по същото време, Сидхарта Гаутама (по-известен като Буда) дискутира веганските диети с неговите последователи. Така историята бързо стига до д-р Уилям Ламбе и Пърси Биш Шели и техните най-ранни концепции за веганството. Те са сред първите, които публично се противопоставят на консумирането на яйца и млечни продукти по етични съображения.

Днес веганството е популярен начин на живот сред редица хора, най-вече в Западна Европа и Америка. Новата мода в храненето бързо завлядява света и налага отварнето на веган заведения, електронни магазини както и появата на множество рецепти насочени към всички представители, които не консумират нищо животинско. В световен мащаб веганите са посветени на осъзнаването необходимостта от по-етично, екологично отношение към видовете и по-добър начин на живот.

Най-голямата международна платформа за поръчка на храна foodpanda, разказва за празненствата по случай Деня на веганите.

В Австралия например, празненствата ще включват набор от музика на живо, вегетариански храни и информационни щандове, готварски демонстрации и томболи. За всички, които посетят събитието ще има и сесии с почетни лектори като Пол Кросли и Брус Пун.

В Англия, подобно на Австралия, Световният ден на веганите е също толкова чакано събитие. Характерното там обаче е, че веганите могат да поканят свой приятели, които консумират месни и млечни продукти и с помощта на лектори и вкусната веганска храна, да се опитат да ги пречислят към веганското общество.

В България Световният ден на веганите се празнува едва от 1994г. без много шумни празненства. Ако сте веган и се чудите как да отпразнувате вашия ден, foodpanda ви съветва да съберете любимите хора и да ги изненадате с вкусен вегански обяд/вечеря вкъщи. А ако се чудите от къде да поръчате, винаги може да разчитате на нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    1 0 Отговор
    на ваг.ните ???
  • 2 бай Иван

    0 0 Отговор
    Болни хора, имат нужда от лечение!
  • 3 Стамат

    0 0 Отговор
    Г-н Венцислав Михайлов да казва още в заглавието на статията, че тя е платено рекламно съобщение на многократно споменатата компания за доставка на храна, а ние останалите, които не желаем да се откажем от естественото биологично развитие на видовете с радост бихме гледали как някой веган проповядва "етично" хранене на стадо лъвове например. А последната мода сред това "елитно" общество е да си вадят кучешките зъби, защото не отговарят на еволюиралите им потребности.