Last news in Fakti

3 Ноември, 2014 10:09 33 621 50

Опасна ли е домашната ракия?

  • опасна-
  • домашната-
  • ракия-
  • смърт

В сезона на приготвяне на ракиите, български учен заяви, че домашната ракия може да доведе до смърт и крие опасности от отравяне, ако не е приготвена правилно

В сезона на приготвяне на ракиите, български учен заяви, че домашната ракия може да доведе до смърт и крие опасности от отравяне, ако не е приготвена правилно, съобщиха от Нова телевизия. Сега, когато всички майстори са около казаните - да видим какви грешки не трябва да допускат любителите на чашката, които сами си приготвят домашната напитка.

От няколко седмици селските казанджийници в Родопите пушат с пълна сила, а вътре край казаните баш майсторите приготвят домашния еликсир, без който не сядат вечер на масата.

Край казаните всеки хвали собственото си производство. Бай Наско твърди, че прави домашната си ракия по уникална стара рецепта, която ревностно пази от поколения.

Бай Наско, а и останалите стопани едва ли подозират, че домашната ракия е опасна, особено ако се прави от изгнило грозде, развалени от дъждовете плодове, от стари компоти и мухлясали мармалади.

Научната дейност на проф. Маринов 45-години вече е свързана с тънкостите в производството на ракия. Изследвал е, че домашният алкохол води до смърт, ако плодовете не се обезкостяват, защото при ферментация костилките отделят опасната за човека циановодородна киселина. Тя блокира дишането.

Другата опасност, която крие домашната ракия, е че някои от казаните за варене отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила.

И още един съвет от майстора - хубавата пивка домашна ракия да е до 40 градуса.

За заклетите почитатели на високоградусовото питие, важно е на масата да има домашна ракия, независимо от какво е направена.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дечко

    13 2 Отговор
    айде сега и една статистика, ако извадите колко хора са се разболяли от некачествена домашна ракия, равни няма да имате ..........
  • 2 DJO

    11 2 Отговор
    Глупости!! Г- Маринов, домашна ракия се въри много, ама много преди дори Вие да се родите. Ако е толкова опасна да са измрели рано рано повечето наши деди и прадеди, пък те живяли по 100 и кусур години!? А може би имате в пред вид "питиетата" ала цар Киро. Ако е така сте прав.
  • 3 123

    12 2 Отговор
    Айде пак платена от някой винпром публикация.До кога ще пишете глупости бе господа?
  • 4 лоло

    11 1 Отговор
    хайде да видим от кой винпром поръчаха тази статия
  • 5 nedich

    13 1 Отговор
    Този професор 45 години е получавал заплата от нашите данъци и нищо
    не е научил.
  • 6 Al Kapone

    11 0 Отговор
    Май сте се объркали - опасена е фалшивата ракия дето залива пазара,а не ракията дето се вари на село в казана ! Щото е "отровна" прадядо ми живя 96г. а си пийваше порядъчно , откакк го помня все домашна ракийка !
  • 7 курти

    1 0 Отговор
    ... В твоите алкохолни искрици се скриват стотина тома из най-знаменитите епохи на българската история, които са пълни с хиляди велики с славни подвизи, с Димостеновски красноречия, Aтиловски походи, с Ватерловски сражения и пр. и пр. Който те е пил веднаж, той никога не може да те заборави, а който те попива честичко, той оставя в българската история по няколко извънредно важни психологически революции ...
  • 8 селянин

    7 0 Отговор
    Този професор Маринов може да си изяде дипломата. Костилките ако бяха опасни досега да няма живи в тая държава от много отдавна, даже нямаше да има записано в историята че е имало България изобщо.
    С тази статия какво се опитват да рекламират - боклуците които се продават по магазините и в които има всичко друго ама не и ракия. Просто миришат на такава. Дори най скъпата ракия от винпрома е мнооого далеч от истинска.
  • 9 Кобрата

    8 0 Отговор
    Абе те хората цял живот домашна ракия пият и живеят по 80-90 години и нищо им няма.
    Тази статия е умишлено направена с цел да върви ''алкохолът менте'', който се продава по заведенията и магазините.
    От менте се умира по бързо пък и отравяне не е изключено.
  • 10 Желю

    0 0 Отговор
    то и у наше село един господин мноУ обича домашната пърцуца, пък като го погледнеш, мяза на змей горянин. пък и зъбки вече нЕма - ууу, сИксапил
  • 11 диан

    11 0 Отговор
    сега чакаме статия колко са вредни
    колко е лоша домашната лютеница
    домашната туршия
    и пилето дето бяга из двора
  • 12 гост

    1 1 Отговор
    Сатистиката на тровени в Пирогов - после пак ще си говорим за балсама шльокавица - ама то докато не ти дойде до главата и все не ти се вярва - пазете си здравето хора, полекичка с ментетата
  • 13 Алекс

    7 0 Отговор
    Защо въпросния писач на тая статия не си е сложил името ? Какви са тия глупости дето пишете, говорете за ГМО по скоро от колкото за храни и напитки дето са в менюто на българина от векове и нищо лошо не е видял от тях. Пишете за ГМОтата дето ни ги набутват всеки ден на глупости за домашната ракия !
  • 14 Петър Кимонов

    6 0 Отговор
    От една година пия само домашни ракии от приятели и съм в отлична форма. В събота вечерта направих фаталната грешка да обърна 4 големи ракии в заведение (беше някаква сливова). Цяла неделя ме боля главата, а днес още имам чували под очите!!!!
    Айде наздраве!
  • 15 123

    5 0 Отговор
    Ти наясно ли си въобще как се прави домашна ракия?Направи си я от качествено грозде и за собствена употреба както си му е реда и да видим дали ще стигнеш до Пирогов,друг е въпроса че болшинството варят ракия за да я продават и тогава на никой нему пука много за този който ще я пие,въпроса е чиче да си звеме паричките а пък другия да се оправя.От домашен алкохол не се умира,овен да изпиеш 3-4л. ракия та да хвърлиш топа,умира се от метилов алкохол който се краде а от някой завод,я от някоя цистерна на гарата и после платените журналистчета и клакьори веднага подхващат темата че алкохола бил домашен,айде стига глупости сте писали кат не разбирате.
  • 16 123

    0 0 Отговор
    Долния коментар се отнася за пост N12.
  • 17 по темата

    6 0 Отговор
    Професорът Маринов и Нова Гъзивизия представят реклама на спирта, от който вимпромите си правят ракиите, че и отлежалите по стотина години, като в случая плюят по гроздовите, които се приготвят от векове.

    Да се чудиш тоз "професор" как си изкарва пари, може би както и продажните джурналисти, които го правят по поръчка на западните господари.

    Коментиран от #21

  • 18 Вальо

    1 1 Отговор
    Ах.. тъкмо са ша си пийна 1 малка ракийка, немам домашна ама имам пешерска отлежала, де ми се струва че не е лоша .
  • 19 жоро бекъма

    4 0 Отговор
    щом и на домашната ракия посягат нищо чудно утре и туршията да сложат лимит, а пък колко се отровиха от купешкото всеки мълчи ?
  • 20 Димо

    3 0 Отговор
    Абе кво настройват хората против истинската ракия. Кво да правим да си купим от магазина спирт ли? Аз през вечер си пиивам домашна ракиика и всяка сутрин се чувствам добре, а не след дискотека като парцал със фалшиви алкохоли. КУПУВАЙТЕ САМО ДОМАШЕН АЛКОХОЛ
  • 21 124

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "по темата":

    САМАТА ИСТИНА
  • 22 trepa4

    9 0 Отговор
    Не ми посягайте на ракийката ей!!!
  • 23 Румен Янев

    4 0 Отговор
    Анджелинке от пещерска ли ти платиха или от карнобатска за да се изкажеш толкова професионално ????
  • 24 Истината е в ракията

    5 0 Отговор
    Опасна е купешката ракия!Аз домашна пия от как са помна! И освен че онази работа ми става все по голяма други вредности не откривам .Не им харесва ,че като си варим домашна и така не купуваме техните буламачи в магазина на тройна цена.Българина е варил , вари и , ще вари докато свят светува и което правителство му посегне на ракията мигом , ще падне!
  • 25 грозданка

    2 0 Отговор
    Тоя пишман учен да пий от на цар киро боклуците и да е жив и здрав
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Буров

    3 0 Отговор
    Народа пие домашна откакто се помни,някои ще направи дисертация на тема..опасен алкохол.Бабината им трънкина.Аман от пишман професори.
  • 28 Кадилак Елдорадо

    3 0 Отговор
    Този пишман "професор" заслужава 100 тояги на голо. Бас държа, че професор са го направили комунистите. От домашната ракия по хубава няма. Стига да си си я сварил сам. Отдавна по кръчмите не си поръчвам концентрат. Продават отрова от която после три дни те боли глава.
  • 29 васко

    7 0 Отговор
    САМО ДОМАШЕН АЛКОХОЛ ,но не го купувайте а си го направете сами защото знаете какво сте сложили вътре .колкото е по прясно набрано и хубаво гроздето, толкова ркийката е по качествена.Ментетата и буклуците са в магазините .Народе Всичко домашно приготвено е хубаво.Тия политиците допуснаха на българския пазар да има само ОТРОВИ
  • 30 гост

    4 1 Отговор
    Ами вижте го този професор 45 години изследва и какво констатира. Аз от години в заведения пия само бира, иначе 2 дни не мога да си вдигна главата. А вкьщи 100 гр. От на баща ми 100 %грозде и 50 градуса... ааа и още не съм умрял за сведение на професора :-)
  • 31 2x2

    0 0 Отговор
    дааааааааа
  • 32 Heinrich

    7 0 Отговор
    опасна ли е домашната ракия?? Разбира се че НЕ...
  • 33 Рикиджията

    3 0 Отговор
    тази на цар Киро е 100 пъти по-опасна
  • 34 mtlb

    0 0 Отговор
    НЕ Неееееееееее!!!
  • 35 wulkan

    2 0 Отговор
    Зная случаи с натравяния от метанол от алкохол по кръчми и магазини, но случай с натравяне с домашна не съм чувал. Ей, как не се чудят да откажат българина да си произвежда сам.
  • 36 trezvenik

    2 0 Отговор
    А,така!Не се доверявайте на натуралното!Купувайте „ХИМИИТЕ“ от магазините!Там има „безопасен“ спирт и „полезни“ оцветители!Може костилките от примерно двайсете миналогодишни компота да отделят опасната за човека циановодородна киселина!Да внимаваме,че така се тровим от векове!
    Бе кой им дава пари за такива тъпи изследвания!Има къде по-важни проблеми!!!
  • 37 гост

    2 0 Отговор
    в научния труд всеки "професор"е готов да напише какви ли не идиотщини само да стане дисертацията на ниво......дядо ми умря на 87г. и цял живот пиеше ОПАСНА домашонка двойно препечена .....а маринов да пие от на цар киро еликсира и да не .ере по теми непознати му
  • 38 Мнение

    2 0 Отговор
    По мои скромни наблюдения и дългогодишно практикуване на пиене на ракия, искам само да вметна, че 40 градусова ракия не е ракия, а промишлен боклук. Домашнянката трябва да е между 45 и 47-48 градуса. По-надолу не се усеща, а по-нагоре бързо ти напива главата и се препоръчва за неканени гости. Анадънму?
  • 39 Niko

    1 0 Отговор
    Този който разбира от приготвяне на ракия знае как да я направи разбира се. Има "печалбари", които правят ракия с повече захар и много по-малко плод в нея, и това разбира се се отразява на главата и здравето на консумиращия. А тия боклуци по магазините които ги продават. Най-добрата приготвена ракия е с вкарана минимално количество захар в нея или по-добре с никаква ако реколтата от плода има достатъчно захарност и по възможност двойно преваряване (като искаш да направиш хубава и качествена ракия).
  • 40 Густав

    0 0 Отговор
    В крайна сметка статията завърши с едно изречение, което зачертава всички глупости, написани преди това.
  • 41 спиртомер

    3 0 Отговор
    Какъв е тоя майстор 40 градуса паток ли да пия е той наистина с опасен
  • 42 Джибрето

    3 0 Отговор
    Глупости аз съм изпил за 20 години над 5 тона домашна ракия 55градуса па не съм умрял пийте само домашно приготвена ракия
    от грозде,*слива или кайсия и наздраве
  • 43 Кака му

    2 0 Отговор
    Господин Маринов ако 45 г си е губил времето с такива глупости не трябва да му дават и пенсия на този некадърник!
  • 44 Ракиджия

    1 0 Отговор
    НЕ!ДОМАШНАТА РАКИЯ НЕ Е ОПАСНА!Разбира се има и страшни боклуци, но аз у дома лоша ракия не съм пил.Баща ми и дядо ми я правят напитка за боговете.Колкото и да пия на следващия ден никога не ме е боляла глава от домашната ни ракия.Ако изляза на заведение и изпия 4-5 големи дори и скъпи ракии или уискита на следвашия ден работата е много, много зле.
  • 45 Гост с ракийка

    1 0 Отговор
    "И още един съвет от майстора - хубавата пивка домашна ракия да е до 40 градуса" - да та у майстора, значи и ако е 35 градуса ли ша я пийш?
  • 46 Врачанин

    1 0 Отговор
    Вие сте феномен ! Евала, това са 1,1 литра средно на ден :)
  • 47 прост народ слаба държава

    1 0 Отговор
    Домашната ракия не може да се пречисти като заводската, друг е въпроса че производителите ни мамят и ще ни лъжат докато им купуваме боклука с който те забогатяват.Варете в къщи и тотален бойкот на алкохола от магазина, да си го навират в г.зъ производителлите, ама сме прости и затова ни дерат.
  • 48 mediator37

    0 0 Отговор
    Смисълът на двойната преварка бил да се изчисти тотално ракията от метиловия алкохол. Това вярно ли е, някой ще обясни ли.
    Обаче съм чувал, че при двойната преварка се губел плодовият аромат и ракията се приближавала до чистия спирт. Кое е вярно ?
  • 49 Чичо Митко

    1 0 Отговор
    Пийте вино, за да сте здрави.
    А здравето е нужно, за да се пие ракия.
  • 50 кмета

    1 0 Отговор
    под 50 градуса не е ракия баба ми пии по 300г на ден 55 грдс и кара колело на 80 години и не знай какво е хабчета (отрова по точно) нито доктори(Убици) или да е влизала в болница (погребална агенция)