В сезона на приготвяне на ракиите, български учен заяви, че домашната ракия може да доведе до смърт и крие опасности от отравяне, ако не е приготвена правилно, съобщиха от Нова телевизия. Сега, когато всички майстори са около казаните - да видим какви грешки не трябва да допускат любителите на чашката, които сами си приготвят домашната напитка.
От няколко седмици селските казанджийници в Родопите пушат с пълна сила, а вътре край казаните баш майсторите приготвят домашния еликсир, без който не сядат вечер на масата.
Край казаните всеки хвали собственото си производство. Бай Наско твърди, че прави домашната си ракия по уникална стара рецепта, която ревностно пази от поколения.
Бай Наско, а и останалите стопани едва ли подозират, че домашната ракия е опасна, особено ако се прави от изгнило грозде, развалени от дъждовете плодове, от стари компоти и мухлясали мармалади.
Научната дейност на проф. Маринов 45-години вече е свързана с тънкостите в производството на ракия. Изследвал е, че домашният алкохол води до смърт, ако плодовете не се обезкостяват, защото при ферментация костилките отделят опасната за човека циановодородна киселина. Тя блокира дишането.
Другата опасност, която крие домашната ракия, е че някои от казаните за варене отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила.
И още един съвет от майстора - хубавата пивка домашна ракия да е до 40 градуса.
За заклетите почитатели на високоградусовото питие, важно е на масата да има домашна ракия, независимо от какво е направена.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Дечко
10:19 03.11.2014
2 DJO
10:59 03.11.2014
3 123
11:03 03.11.2014
4 лоло
11:11 03.11.2014
5 nedich
не е научил.
11:59 03.11.2014
6 Al Kapone
13:14 03.11.2014
7 курти
14:32 03.11.2014
8 селянин
С тази статия какво се опитват да рекламират - боклуците които се продават по магазините и в които има всичко друго ама не и ракия. Просто миришат на такава. Дори най скъпата ракия от винпрома е мнооого далеч от истинска.
15:02 03.11.2014
9 Кобрата
Тази статия е умишлено направена с цел да върви ''алкохолът менте'', който се продава по заведенията и магазините.
От менте се умира по бързо пък и отравяне не е изключено.
15:14 03.11.2014
10 Желю
15:30 03.11.2014
11 диан
колко е лоша домашната лютеница
домашната туршия
и пилето дето бяга из двора
15:31 03.11.2014
12 гост
15:32 03.11.2014
13 Алекс
15:36 03.11.2014
14 Петър Кимонов
Айде наздраве!
16:42 03.11.2014
15 123
17:23 03.11.2014
16 123
17:25 03.11.2014
17 по темата
Да се чудиш тоз "професор" как си изкарва пари, може би както и продажните джурналисти, които го правят по поръчка на западните господари.
Коментиран от #21
17:26 03.11.2014
18 Вальо
17:31 03.11.2014
19 жоро бекъма
17:57 03.11.2014
20 Димо
18:01 03.11.2014
21 124
До коментар #17 от "по темата":
САМАТА ИСТИНА18:34 03.11.2014
22 trepa4
18:55 03.11.2014
23 Румен Янев
19:08 03.11.2014
24 Истината е в ракията
19:51 03.11.2014
25 грозданка
20:15 03.11.2014
26 Този коментар е премахнат от модератор.
27 Буров
20:33 03.11.2014
28 Кадилак Елдорадо
20:43 03.11.2014
29 васко
20:58 03.11.2014
30 гост
21:48 03.11.2014
31 2x2
21:54 03.11.2014
32 Heinrich
22:09 03.11.2014
33 Рикиджията
22:23 03.11.2014
34 mtlb
23:10 03.11.2014
35 wulkan
00:10 04.11.2014
36 trezvenik
Бе кой им дава пари за такива тъпи изследвания!Има къде по-важни проблеми!!!
04:07 04.11.2014
37 гост
07:19 04.11.2014
38 Мнение
09:12 04.11.2014
39 Niko
10:17 04.11.2014
40 Густав
10:49 04.11.2014
41 спиртомер
16:09 04.11.2014
42 Джибрето
от грозде,*слива или кайсия и наздраве
16:17 04.11.2014
43 Кака му
18:33 04.11.2014
44 Ракиджия
18:56 04.11.2014
45 Гост с ракийка
23:35 04.11.2014
46 Врачанин
23:44 04.11.2014
47 прост народ слаба държава
00:44 05.11.2014
48 mediator37
Обаче съм чувал, че при двойната преварка се губел плодовият аромат и ракията се приближавала до чистия спирт. Кое е вярно ?
07:31 05.11.2014
49 Чичо Митко
А здравето е нужно, за да се пие ракия.
19:31 05.11.2014
50 кмета
18:09 10.11.2014