Last news in Fakti

20 Ноември, 2014 18:50 3 139 0

Папа Франциск: Природата няма да прости човешката алчност

  • папа франциск-
  • конференция-
  • изхранването-
  • околната среда-
  • храна-
  • световното население-
  • фао-
  • рим

Достъпът до храна е право, дадено от Бога на всеки човек, твърди понтификът

Папа Франциск: Природата няма да прости човешката алчност - 1
Снимка: АП/БТА

Папа Франциск призова политиците по целия свят да признаят въпросите за изхранването на населението и за околната среда за глобални обществени приоритети във време, когато връзките между отделните страни стават все по-тесни. „когато солидарността в една страна отсъства, това засяга целия свят“, заяви той.

Папата апелира към делегатите от 172 страни, участващи във Втората международна конференция по въпросите на прехраната, да направят всичко възможно техните задължения по осигуряването на безопасни храни за всички граждани да прераснат в практически действия. Когато се говори за човешкото право на здравословна храна, трябва да се подразбира, че става дума за човешкото достойнство, а не за благотворителни подаяния, отбеляза той.

Въпреки наличието на достатъчно количество продоволствия за всички, въпросите за изхранването редовно стават предмет на информационни спекулации за заплахи за националната сигурност, корупция и икономически кризи, заяви папа Франциск. „Това е първото предизвикателство, с което трябва да се справим“, каза той, добавяйки, че правата на човека трябва да бъдат защитени във всички програми за помощ и развитие.

Борбата с глада и недохранването в момента се ограничава поради приоритетите на пазара и жаждата за печалба. Това доведе до факта, че храната се превърна изключително в обект на покупко-продажба и пазарни спекулации“, коментира понтификът.

Той подчерта значението на необходимостта от защита на околната среда и на планетата като цяло. „Хората могат и да простят, но природата не прощава. Трябва да се грижим за нея, за да не ни отвърне с разрушения“, каза папа Франциск в обръщението си към делегатите на конференцията в щаб-квартирата на ФАО в Рим.

Световните лидери утвърдиха там Римската декларация по въпросите на прехраната и Рамкова програма за действия, в която са изложени доброволните принципи за решаване на основните проблеми с препитанието на световното население и са набелязани приоритетите при международното сътрудничество в тази сфера. Сред тях са борбата със затлъстяването, с недостига на микроелементи в менюто, от което страдат 2 млрд. души на планета, гарантирането на всеобщ достъп до здравословна храна, необходима за правилно развитие.

За пръв път в историята на човечеството можем да кажем, че страданието не е съдба и че гладът може напълно да се изкорени“, заяви генералният директор на ФАО Жозе Грациану да Силва, представяйки папата. Франциск винаги открито е подкрепял бедните и е отбелязвал, че достъпът до достатъчно храна е право, дадено от Бога на всеки човек, и че трябва да се направи опит да се ограничи разхищаването на храна, за да бъде сложен край на глада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА