Last news in Fakti

20 Ноември, 2014 20:14, обновена 21 Ноември, 2014 05:55 2 274 1

Съмнения за ебола в София

  • ебола-
  • софия-
  • съмнения-
  • лекари-
  • пациент

Болен със съмнения за ебола, завърнал се от Сиера Леоне, е настанен във ВМА, съобщиха източници от болницата.

Мъжът е бил с температура, кихане и храма и след като е почувствал неразположение е постъпил в „Токуда". По-късно е бил преместен във Военномедицинска академия.

"Заболял от ебола българин няма", обяви д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести, пред Фокус. Тя заяви, че има човек, който подлежи на наблюдение и изследвания в момента.

„За да се каже, че някой е заболял от ебола, трябва да има положителен резултат от лабораторно изследване, каквото все още няма", посочи още д-р Кожухарова.
 

В съобщение на кризисният щаб към 23 часа, по последни данни всички идентифицирани към момента контактни лица са 25 души, – 12 с пряк контакт, а 13 с индиректен. Всички са изолирани в подходящи условия.

Руслан Колев разказа пред Нова телевизия, че е придружавал майка си в болницата и случайно чул разговор между лекари, че симптомите на мъж приличат на тези на заразен със смъртоносния вирус ебола. Лекарите го попитали дали е пътувал извън България, на което мъжът отговорил, че преди три седмици се е върнал от Сиера Леоне. Тогава настанала и паника сред лекарите.

Министерството на здравеопазването потвърди по-късно информацията в медиите, че български гражданин със симптоми на ебола и пристигнал от рисковата Сиера Леоне, е настанен във Военномедицинска академия за изследвания.

Днес в Министерство на здравеопазването  постъпи информация от МБАЛ "Токуда" АД за български гражданин с грипоподобни симптоми пребивавал в последния месец в Сиера Леоне. Пациентът е прегледан и преценен като случай подлежащ на клинично наблюдение, се посочва в съобщението.

Пациентът е прегледан и преценен като случай, подлежащ на клинично наблюдение и допълнително лабораторни изследвания. Поставен е в режим на изолация във Военномедицинска академия (ВМА).

Съобразно приетите протоколи за действие препоръчани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) здравните власти и СРЗИ са предприели необходимите действия по установяване и изолиране на лицата, които са били в контакт с пациента. Тези мерки ще бъдат в сила до получаване на резултат от вирусологичното изследване, което ще излезе в късните часове на тази нощ.

В Министерство на здравеопазването функционира щаб, който поддържа постоянна връзка със Столична районна здравна инспекция (СРЗИ), ВМА, МБАЛ "Токуда" АД, Национален център по заразни и паразитни болести и вирусологичната лаборатория към него. и допълнително лабораторни изследвания. Поставен е в режим на изолация във Военномедицинска академия (ВМА).

Съобразно приетите протоколи за действие препоръчани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) здравните власти и СРЗИ са предприели необходимите действия по установяване и изолиране на лицата, които са били в контакт с пациента.

Тези мерки ще бъдат в сила до получаване на резултат от вирусологичното изследване, което ще излезе в късните часове на тази нощ. В Министерство на здравеопазването функционира щаб, който поддържа постоянна връзка със Столична районна здравна инспекция (СРЗИ), ВМА, МБАЛ "Токуда" АД, Национален център по заразни и паразитни болести и вирусологичната лаборатория към него.

Припомняме, че според последните данни на Световната здравна организация броят на починалите от тропическата треска вече възлиза на 5420, а на заразените – 15 145. Голямата част от жертвите са именно в Западна Африка, но починали има и в Испания и САЩ. Най-много са жертвите на болестта в Либерия и Сиера Леоне - съответно 2964 и 1250.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо в Сиера бе

    0 0 Отговор
    А майка си ли търси там??