Last news in Fakti

21 Ноември, 2014 06:03, обновена 21 Ноември, 2014 09:29 1 951 2

Петър Москов: Няма Ебола в България

  • ебола-
  • петър москов-
  • заразяване-
  • здраве

Показахме, че сме подготвени и реагираме адекватно на всякаква заплаха, отбеляза Петър Москов

Няма заразен от Ебола в България. Основните изводи от вчерашния ден са, че здравните ни власти притежават достатъчно информация и имат възможност да реагират адекватно в такива случаи. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов. Той говори на извънреден брифинг в Министерството на здравеопазването по повод случая с пациент със съмнения за Ебола.

Това беше стрес-тест, който показа, че България може да отговори на такова предизвикателство. Въпреки това ние ще засилим цялата система от мерки, за да можем да бъдем спокойни, че имаме готовността да посрещнем това нещо, категорично коментира здравният министър.

Държавата в лицето на министерствата на здравеопазването и вътрешните работи, здравните власти и координацията между тях показва адекватна реакция и това, че може да се справи с всякакви предизвикателства, отбеляза Петър Москов. Показахме, че сме подготвени и реагираме адекватно на всякаква заплаха, отбеляза Петър Москов.

От ВМА са изписани всичките 25 изолирани от четвъртък вечерта.

В 3:45 ч. директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев докладва в щаба на Министерство на здравеопазването, че резултатите на хоспитализирания във Военномедицинска академия пациент, завърнал се от Сиера Леоне, не съдържат РНК на вируса Ебола.

Това съобщи на сайта си Министерството на здравеопазването. Този резултат окончателно отхвърля съмненията за заразяване с Ебола.

Здравният министър Петър Москов изказва дълбоката си благодарност към всички екипи взели участие в извънредната ситуация и специално към медиите за коректното отразяване.

„Изводът, който трябва да се направи, че пациент, който е бил в застрашена страна не трябва да бъде разкарван по различни болници, той трябва да бъде отправен директно към инфекциозно отделение. Не бива и да се вдига медиен шум и да плащат хората”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Когато няма паника, трябва да се мисли, че трябва да имаме работещи лаборатории, работещи отделения и обучени лекари”, подчерта той. „Най-важното е доказването дали има вирус. За материала, който получихме вчера в 21.13 часа, в 3:45 докладвах на щаба в министерството, че пробата е отрицателна. Това е абсолютно сигурно. На фиша, който получихме беше записано, че е мъжът е имал температура от 37,5 градуса по Целзий.

"Ако пробата е положителна, знаем къде трябва да я пратим за потвърждение, но ако пробата е отрицателна не е необходимо да се праща в чужбина, при положение, че имаме квалифицирана лаборатория. ”, обясни той.

„Най-важното, което трябва да се направи като извод, е всички хора, идващи от държави, където има Ебола трябва да бъда посрещани от инспектори на РЗИ, които да им обяснят, че ако не се почувстват добре и дори ако ги заболи зъб, трябва да се обърнат първо към държавните здравни власти, към инфекциозна болница”, каза още проф. Кантарджиев.

Той обясни, че не е възможно заразяването с Ебола при докосване с болен. „Най-опасното при тежко болен от Ебола е да не повърне върху теб и ти да си без защитно облекло. Здравните работници, които са били заразени до този момент са заразени при сваляне на защитния костюм”, каза още проф. Кантарджиев. При кихане зараза е невъзможна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 яяяя

    0 0 Отговор
    Стига излишна паника. Еболата е негърска болест, трудно заразява бели. Най много циганите да намалеят.
  • 2 georgi

    0 0 Отговор
    tozi e palen nekadarnik docega vinagi ce e po.iral navcyakade