Last news in Fakti

21 Ноември, 2014 09:25 1 544 0

Шарков: Можехме да реагираме и при наличие на ебола

  • ебола-
  • ваньо шарков-
  • реагираме-
  • наличие

Слава Богу, не се наложи, каза зам.-здравният министър

Шарков: Можехме да реагираме и при наличие на ебола - 1
Снимка: БТА

След като стана ясно, че 60-годишният българин, завърнал се от Сиера Леоне, не е носител на смъртоносния вирус ебола, зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков коментира в TV7, че резултатите от изследването са окончателни и повторни проби не се налага да се правят.

"Повторни проби се правят, когато пробата е положителна. Сега обаче пробата е категорично отрицателна", обясни Шарков.

По думите му изолираните, контактували с 60-годишния мъж, са освободени още когато се е разбрал резултатът и те вече спят спокойно.

"Проф. Камен Плочев, който се грижи за пациента, може да каже от какво е болен мъжът. Знае се, че състоянието му е стабилно. Състоянието говори за бактериална инфекция, а не за вирусна", каза още д-р Шарков.

Той обясни, че изследването е направено в България.

"Няма необходимост да се изпращат пробите в чужбина, след като имаме лаборатория у нас", допълни зам.-здравният министър.

"Бяхме подготвени да реагираме дори и резултатът да беше положителен. Слава Богу, не ни се наложи", заяви Шарков.

Той апелира хората, които се завръщат от страните в Западна Африка, в които има епидемия от ебола, да сигнализират здравните власти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА