21 Ноември, 2014 15:15 2 359 0

Откриха две супермодерни операционни зали

  • откриха-
  • модерни-
  • операционни-
  • зали

Оборудването им отговаря на последните световни тенденции в областта

Откриха две супермодерни операционни зали - 1
Снимки: МЗ

Откриха две супермодерни операционни зали в София, съобщиха от Министерството на Здравеопазването (МЗ).

С тях се сдоби Клиниката по неврохирургия към Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“. Оборудването им отговаря на последните световни тенденции в областта. Една от ключовите характеристики на новата система е пълната интеграция на всички видове техника в двете зали.

„Интегрирано оборудваните операционни помещения съблюдават високи световни стандарти и представляват най-съвременното технологично решение за управление на процесите при лечение на пациентите, като съхраняват и предават информация за тяхното състояние и направените интервенции. Те предоставят и отлична възможност за провеждане на обучителни курсове и конференции“, коментира проф. д-р Марин Маринов, декан на Медицинския факултет при Медицинския университет – София, на официалното откриване на залите днес.

Управлението на цялата инсталирана апаратура се осъществява чрез единствената за България система за интеграция на операционни зали – Stryker SPI 3. Тя е последно поколение платформа за контрол на ендоскопска апаратура, навигационни системи, микроскопи, операционни маси и лампи.

Системата осъществява пренос и архивиране на данни с висока резолюция, предлага персонализиране на управлението на всички интегрирани апарати, гласово управление, видеоконферентна връзка с двупосочен пренос на видеоданни при операции на живо по време на курсове и презентации. Тя осигурява синхронизацията на образи от навигационната система и 3D рентгеновия апарат, повишавайки многократно прецизността и на двата апарата.

Пълната интеграция на оборудването позволява извършване и на най-сложните технически оперативни интервенции, които са били невъзможни за хирургията в България досега, и отваря пътя към усъвършенстване и свободен обмен на опит между специалистите по неврохирургия чрез така наречената телемедицина, използвана в най-напредналите страни по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА