Last news in Fakti

21 Ноември, 2014 17:56 1 025 0

Пациентът със съмнения за ебола - болен от малария

  • ебола-
  • малария-
  • вма-
  • петър москов-
  • сиера леоне-
  • съмнения

Той пътувал до Сиера Леоне по бизнес

Пациентът със съмнения за ебола всъщност е болен от малария. Информацията официално потвърди зам.-началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски пред БНТ. Заразата се предава чрез ухапване от инфектирани комари. Въпреки отхвърлените съмнения за ебола, здравният министър Петър Москов обяви въвеждането на допълнителни превантивни мерки към пристигащите от рискови африкански страни.

В България няма директни полети от тези държави и няма как да се контролират пристигащите оттам. Задържането им също не е позволено от законодателството. Затова от здравното министерство започват засилени кампании на входните пунктове. Министър Москов обеща, че ще бъде открита телефонна линия, на която връщащите се от местата с висока епидемиологична опасност да могат да се обаждат, за да уведомяват здравните и санитарни власти.

57-годишният пациент, чието състояние стана повод за вчерашната паника, вече е по-добре. Температурата му е свалена, но той имал и сериозни съпътстващи заболявания – диабет, бъбречни и сърдечни проблеми. Мъжът се занимавал с бизнес, ето защо често пътувал до страни от Западна Африка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА