Last news in Fakti

21 Ноември, 2014 19:03 1 506 2

Летищата в София, Пловдив и Варна са оборудвани с термокамери

  • ебола

Когато здравните инструктори засекат лице с температура, то се изолира. Взема се предвид и откъде идва пътникът и се преценява как да се реагира

Летищата в София, Пловдив и Варна са оборудвани с термокамери, с които се наблюдават всички пристигащи пътници. Подобни камери предстои да се монтират и на летище Бургас.

От аерогара София обясниха за “По света и у нас”, че не поддържат база данни и не проверяват колко пътници идват от Африка, защото, както стана ясно, оттам няма директни полети към България.

Камерите бяха поставени още при епидемията от свински грип преди няколко години. Единственият проблем е дългият инкубационен период на еболата - 21 дни, тъй като, ако пътникът още няма висока температура, която съпътства заболяването, няма как да бъде установено, че е преносител на болестта.

Когато здравните инструктори засекат лице с температура, то се изолира. Взема се предвид и откъде идва пътникът и се преценява как да се реагира. Граничните власти на летището съдействат за извеждането му до специален изолатор, обобщава ТВ7.

Директни полети до България няма от потенциално опасните африкански страни, в които има огнище на ебола. Летищните власти разполагат с германски математически модел, който оценява риска от пренос на ебола. Той е основан на интензивност на пътникопотока, на разписанията на самолетите и възможните прекачвания на пътниците.

Трите най-големи аеропорта у нас по този модел са нискорискови. Опасността от ебола на столичното летище е оценен на 0.003, а на варненското и бургаското е три пъти по-малка. Ключовите международни летища, от които би пристигнал след прекачване евентуално болен, са Лондон, Франкфурт, Милано и Париж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Да внимавате като пърдите, на термо камерата се вижда като червен облак излизащ от вас!
  • 2 Инка

    0 0 Отговор
    Много хубаво, че има такива камери. Дават ни малко по-голяма сигурност.