22 Ноември, 2014 14:14 2 089 0

Бубонна чума бушува в Мадагаскар

  • чума-
  • плъх-
  • мадагаскар

Най-малко 40 души са починали, а други 80 са болни в избухналото огнище в столицата на острова

Най-малко 40 души са загинали, а други 80 са заразени от избухналото огнище на бубонна чума в Мадагаскар, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Нейните експерти са обезпокоени от опасността от бързото разпространяване на болестта в столицата Антананариво.

Положението се влошава от високи нива на резистентност сред бълхи към инсектициди, добавят от СЗО. Хората обикновено се разболяват от бубонна форма на чумата, след като са ухапани от заразена бълха, пренасяна от гризачи.

Ако се диагностицира рано, чумата може да се лекува с антибиотици.

Близо 2% от случаите в Мадагаскар са от по-опасната форма на пневмония на заболяването, която може да се разпространява от човек на човек чрез кашляне.

Първият известен случай от огнището беше човек в село Соамахатамана, разположен на около двеста километра западно от Антананариво. Той беше регистриран в края на август.

Има два потвърдени случая в столицата, включително и един смъртен случай.

"Сега има риск от бързото разпространение на болестта, поради високата гъстота на населението в града и слабата системата на здравеопазване", тревожат се от СЗО.

Миналата година здравните експерти предупреждават, че островът е бил изправен пред чумна епидемия, освен ако не се забави разпространението на болестта. Затворниците живеят в пълни с плъхове затвори на Мадагаскар и поради тази опасност са особено изложени на риск.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА