24 Ноември, 2014 11:00 1 638 0

Започват безплатни белодробни прегледи

  • хобб-
  • безплатни-
  • белодробни-
  • прегледи

Лекарите ще консултират пациенти, които имат съмнения или страдат от Хронична обструктивна белодробна болест

Започват безплатни белодробни прегледи - 1
Снимка: Токуда

Безплатни консултации за пациенти, които имат съмнения или страдат от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) започват в Токуда от утре, съобщиха от болницата.

Хроничната обструктивна белодробна болест е едно от най-тежките и водещи до трайно влошаване на качеството на живот заболявания.

„Около 7% от населението в световен мащаб страда от ХОББ, което напълно важи като съотношение и за България”, подчертава д-р Наталия Стоева – началник на отделението по Пулмология на МБАЛ „Токуда Болница София”.

Тя добавя, че според данни от световната статистика сочи, че ХОББ е сред водещите причини за прием в болница. 90% от заболелите са настоящи или бивши пушачи, като пасивното пушене също до голяма степен е предпоставка за развитие на заболяването.

Други водещ фактори са замърсеният въздух, влажна и студена работна среда, наличието на прах и висока концентрация на въглеродния диоксид в околната среда.

В болницата ще бъдат консултирани и изследвани или страдащи от ХОББ пациенти, или със съмнения за тази болест. За да бъдат записани те трябва да отговарят на следните критерии:

1. Възраст над 40 г.
2. Оплаквания от задух и кашлица в продължение на месеци и години. При пациентите НЕ трябва да има голям сърдечен проблем, който до обяснява задуха и кашлицата.
3. Пушач или бивш пушачи

Пациентите с диагноза ХОББ трябва да носят пълната си медицинска документация. По време на консултацията с пулмолог ще се извършва измерване на дихателния обем със спирометър и ще бъдат давани препоръки за лечение.

Консултациите ще се провеждат в рамките на един месец до Коледа, като е необходимо предварително да се записване на тел: 02/403 4917. Записаните ще бъдат преглеждани в Кабинета за функционална белодробна диагностика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА