Last news in Fakti

26 Ноември, 2014 10:22 22 809 23

5 основателни причини да пиете кафе

  • кафе-
  • полза

Широко разпространена е информацията, че кафето не само ободрява, но и раздразнява човек. Също така се преработва за 24 часа от организма и е добре да не се прекалява с него. Все пак има и 5 основателни причини да започнете деня с чаша горещо кафе.

1. Намалява сърдечните проблеми. Изследване проведено от The American Journal of Epidemiology показва, че 3 чаши кафе на ден намаляват с 21% риска от инфарктна миокарда, инсулт, артериални и венозни тромбози.

2. Предпазва организма от злокачествени заболявания. Изследване на центъра Фред Хатчисон в САЩ показва, че с 59% намалява риска от рак, ако се пият по 4 чаши кафе на ден. Основната причина е, че кафето е богато на антиоксиданти.

3. Помага при отслабване. Кафето смело може да се добави към диета, тъй като полифенолът се явява пробиотик и стимулира развитието на полезната бактерия Bacteroidetes в жлъчката на човек. Също така кофеинът ускорява метаболизма в организма и дава на човек повече енергия, която да спомогне за изразходването на повече калории.

4. Съхранява мозъка. Изследване на Университета в Илийноис установява, че кафето може да понижи риска от възникване на дегенеративни заболявания. По-ранни изследвания също така показват, че кофеинът пази от Алцхаймер.

5. Пречиства черния дроб. Най-новите изследвания показват, че кафето пречиства черния дроб и дори предотвратява цироза. По две и повече чаши на ден от ободряващата напитка намаляват риска от цироза със 66%. Интересното е, че нито чая, нито натуралните сокове или газираните напитки дават толкова добър ефект.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стоян Стоянов

    0 3 Отговор
    излиза, че кафето е уникално полезно за целия организъм.
  • 2 PROFESIONALISTA

    2 1 Отговор
    Пълни простотии, изсмукани от пръстите на някой малоумен журналист

    Коментиран от #3

  • 3 Amateur

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "PROFESIONALISTA":

    Това, че не разбираш, означава, че ти си малоумен.
    На крив ... космоса му виновен!
  • 4 язекъ

    2 1 Отговор
    явно има тонове непродаваемо кафе...

    Коментиран от #7

  • 5 Ico

    1 2 Отговор
    Aз мисля, че може би е полезно, ако не с епрекалява, но 3-4 кафета на ден си е прекалено. Ако пия три дни по едно кафе на ден и на четвъртия не пия, цял ден имам главоболие - следователно едва ли е толкова полезно колкото го изкарва статията и по-скоро води до пристрастяване, ама нека да кажат редовно пиещите кафе какво се случва с тях ако пропуснат един ден и дали изобщо смеят да го направят!!!
  • 6 asd

    2 0 Отговор
    Това, че боли глава, вдигаш кръвно, получаваш гадене и т.н., просто показва, че твоят организъм има някакъв проблем или непоносимост към кафето. Пия по 5 кафета на ден през 1 час и съм бодър през целия ден и вечер нямам проблем със съня. Ако изпия обаче 3 едно след друго и аз вдигам леко кръвно и се чувствам кофти , но като цяло пиенето на много кафе не е за всеки организъм :)

    Коментиран от #10

  • 7 mediator37

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "язекъ":

    Абсолютно. Залежават количества кафе в складовете и някой е взел 200 лева да напише статийката.

    Преди време четох, как !? пилешкият бульон !? много помагал срещу грип - същата работа. Раздвижват оборотите.
  • 8 Гост

    0 0 Отговор
    Всъщност статията най-вероятно се отнася за качествено (късо) еспресо. Определено изпиването дори на една (голяма) чаша шварц кафе не е равносилно на 2-3 чаши еспресо.
  • 9 Кобрата

    0 0 Отговор
    Рядко пия кафе, защото много не ми понася, но по принцип го пия нормално.
  • 10 Vasik Atanasova

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "asd":

    6 ПРИЧИНА Е ЧЕ ДА ПИЕШ КАФЕ Е УДОВОЛСТВИЕ ОСОБЕНО С ЦИГАРА И МЛАДА ЖЕНА
    7 ПРИЧИНА МОЖЕ И ДА ТИ ГЛЕДАТ НА ЧАША ТУРСКО КАФЕ
  • 11 кмета

    0 1 Отговор
    отидете в някое село в северна българия там не удобните ги тровят с кафе чиста отрова която, сам си разбъркваш щом пиеш повече от едно кафе си промит мозък , наркоман ако, не вярваш пробвай се един два дена да не пиеш
  • 12 Toko

    2 1 Отговор
    През живота си да съм изпил 2-3 кафета и се чувствам отлично!!!Пийте по една чаша червено българско вино-това е питието !!!
  • 13 S Doichinov

    1 0 Отговор
    Пия много кафета и си се чувствам ок.Всеки организъм е различен-не едни им понася на други не.Аз нямам проблем и не смятам да го спирам скоро.До кмета-ходи пийни едно кафе,че пишеш глупости.
  • 14 Old man

    2 1 Отговор
    Г-н журналист, ние не ядем доматите с колците! Не ни вземайте за аборигени! Първо се нНаучете как се цитират научни публикации и след това пишете! Епидемиологията и кардиологията са различни специалности! Не ги обединявайте!
    Аз също мога да напиша, че някой си институт в някоя си държава е открил, че 4 чаши кафе на ден са ще Ви оправят плешливостта или ще Ви изчезне целулита!
    Здраве и успех!
    Това платена реклама ли е?!

  • 15 кмета

    0 2 Отговор
    пия ракия 55градоса и съм наис хапчета и доктори за какво са да търмъчат хората съседа се разболя от рак операции поне 7-8, хапчета от германия били викам му нагласилисате ама качествено са те докарали на салта той не вярва както не вярвате за кафето че е чиста отрова зависи кои черпи и накрая 30000лева и си отиде с адски мъки а можеше да изкара поне още 2 години ако не го бяха рязали ,когато в този случаи се знае какво следва защо мъчат човека а за пари а тука разбирачите на кафе пил съм поне в 10 държави кафе но в бг е отрова и не пия ако не вярвате не пийте два дена и ще разберете няма да изкарате на втория ден ще трябва да минете на нещо по силно защото кафето е наркотик лека пръст на хората загинали от кафе 10000 на година умират от кафе само в 100лв за позналия в коя държава
  • 16 като гост

    1 1 Отговор
    Ами аз няма да се учудя ако пищат че, и децата ни могат да консомират " чудната напитка ". :)))) Бях пущач преди години , вярно е и е супер удоволствие особено сутрин чаша кафе с цигара ! Но след като спрях цигарите и кафето трябва да ви кажа че, се чувствам перфектно!!! Успех на бизнеса с кафе !!!
  • 17 Joko

    2 0 Отговор
    Едва ли кафето е стока която не се продава,че да има нужда от платени статии.Още нещо,преди 10год изкарах остър миокарден инфаркт и в диетата и списъка с полезни напитки фигурираше нес кафе-по 2 кафета на ден.Едва ли и в болницата са им платили за това.
  • 18 Николай Димов

    0 0 Отговор
    Знаех си че кафето е полезно
  • 19 васко

    0 0 Отговор
    Мен лично кафето много ми влияе! Ако пия едно кафе през деня ,след това не мога да спя цяла нощ и целия ден сам изнервен и неспокоен.Но при повечето хора не е така
  • 20 Иван Господинов

    0 0 Отговор
    Поне 4-5 кафета пия на ден. Проблема е че не мога да откривам толкова качествено кафе навън и гледам да го пия предимно в къщи. Забелязал съм че ми действа само първото кафе за събуждане останалите ги пия за удоволствието от вкуса. Пия дори много късно и преди лягане изобщо не ми пречи на съня.
  • 21 гост

    0 0 Отговор
    Стига сте обработвали хората.Който иска да пие кафе ,който не иска си е негова работа;аз като не пия пак съм добре,пък дали е полезно не се знае,дай на едно животно и ще видиш,ще обърне глава.Човек се налива с какви ли не боклуци,а после болен бил.
  • 22 ГРУХ

    0 0 Отговор
    НАИСТИНА ВОДИ ДО ГЛАВОБОЛИЕ ,АКО ПРОПУСНЕТЕ ЕДИН ДЕН БЕЗ КАФЕ,ЗНАМ ГО ОТ ЛИЧЕН ОПИТ
  • 23 Кафеджия

    0 0 Отговор
    Имал съм периоди, когато почти не пиех кафе.
    Към момента пия по около 7, 8 на ден като го правя и късно вечер- 22.00, 23.00 часа!
    Странното е, че не ми пречи на съня!
    Незнам на какво се дължи.