Last news in Fakti

27 Ноември, 2014 11:57, обновена 27 Ноември, 2014 12:09 1 179 0

Нова ваксина срещу ебола дава надежда

  • ваксина-
  • ебола

20 здрави доброволци са участвали в първите клинични изпитания

Нова ваксина срещу ебола дава надежда - 1
Снимка Архив АП

Първото поставяне на експериментална ваксина срещу Ебола върху човек дава надежди за справяне с коравната болест, съобщава Би Би Си.

Учените са на мнение, че тази нова ваксината е безопасна и може да помогне на имунната система да се пребори с вируса.

Двадесет доброволци бяха имунизирани в Съединените щати. Учени от Националния институт по здравеопазване на САЩ, описват резултатите като "обещаващ".

Резултатите от първите клинични изпитания, в които са участвали 20 здрави доброволци, бяха публикувани в „Ню Ингланд Джърнал ъф Медисин“ (New England Journal of Medicine).

Под въздействието на препарата нито един от имунизираните не е имал значителни странични ефекти и имунната система на доброволци е започнала да произвежда антитела.

Доктор Антъни Фаучи, директор на Националния здравен институт, каза пред Би Би Си: "Благодарение на безопасността и на възможността за производство на подходящ имунен отговор можем да наречем тази експериментална ваксина :успех", въпреки че това е само първа фаза от работата ни".

Той заяви в сряда пред Конгреса, че първите резултати са достатъчно обнадеждаващи, за да може САЩ да планират по-мащабно проучване в Западна Африка, започвайки още през януари в Либерия, за да се опитат да проверят дали ваксината наистина действа. 

Ваксината, разработена в САЩ е двувалентна - тя ще предостави защита срещу щамовете на вируса Ебола в Судан и Заир.

Опити за моновалентна ваксина - срещу щама в Заир - също се разработват в Оксфорд, Мали и Швейцария.

Ако те също получат положителни резултати то моновалентната ваксина ще бъде предложена на хиляди здравни работници в Западна Африка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА