Last news in Fakti

19 Декември, 2014 14:08 1 475 1

Москов обвини директори на болници в източване на НЗОК

  • петър москов-
  • директори-
  • болници-
  • източване-
  • нзок

Днес бюджетът й бе окончателно приет от НС, което означава, че ще има 3 млрд. лв. за здраве

Москов обвини директори на болници в източване на НЗОК - 1
Снимка: БТА

По време на дебатите за бюджета на Националната здравноосигурителна каса днес, здравният министър Петър Москов обвини директори на болници за източването на пари от касата.

Днес бюджетът й бе окончателно приет от НС, което означава, че ще има 3 млрд. лв. за здраве.

„Това са документи, иззети от инспектората на министерството от една от областните болници. Тук вътре в докладите от един от началниците на клиники до директора на болницата, подписан с печати на болницата, входящи номера: Еди кое си име, той е с апендисит, той е приет по пътека по перитонит. Какво надзирава касата?”, попита той докато показваше документите от парламентарната трубуна.

Министърът даде и пример за друга болница по отношение на отчетността.

„Еди кой се, наричан от нас Индиана Джоунс с хиляди усилия остава да се оперира. Касата трябва да знае това нещо. А на кой да го кажа? Защото вие сте назначавали тези хора и сега се борите това да не бъде променено. Лимончо, наричан от нас портокалчо, остана при нас да се оперира, защото се обади сина му от Канада. Това се случва в българските болници и това ще се промени”, увери д-р Москов.

Москов подчерта, че местният шеф на касата не е назначен от това мнозинство, което сега е упреквано от опозицията и попита какво точно надзирава Касата.

"Защото това е източване на пари и то на вашите пари”, уточни той.

В отговор Мая Манолова заяви, че е недостойно за министъра да чете така извадки от трибуната на парламента, по примера на един бивш вътрешен министър със СРС-та. "Бъдете коректен да го направите по нормален начин, за да могат хората да се защитят", заяви тя.

„Красивите приказки за реформа нямат никаква стойност”, каза още Манолова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Цецо

    0 0 Отговор
    За съжаление е прав. Когато болниците нямат пациенти те си изписват фиктивни такива, за да усвояват средства от пътеки. Почти няма шанс да ги хванат. Вдинственият проблем може да стане ако лицето, което фиктивно се лекува в болницата по същото време е в чужбина и почине, но това се случва много рядко, а и това може да се замаже.