Last news in Fakti

19 Декември, 2014 14:16 1 158 0

Депутатите приеха окончателно бюджета на Здравната каса

  • бюджет-
  • нзок-
  • здравната каса-
  • депутатите-
  • приеха

С една година ще бъде отложено сключването на договори с Касата

Депутатите приеха окончателно бюджета на Здравната каса. За догодина здравната вноска остава осем процента, а парите за здраве ще бъдат над 3 милиарда лева лева.

С една година ще бъде отложено сключването на договори със Здравната каса. Това беше една от точките, по които имаше разгорещени спорове. Условието важи за болници, които тепърва ще започнат работа догодина или имат нови дейности от догодина.

Това затяга примката около общинските държавни болници, предупредиха от БСП и казаха, че мярката ще доведе до съдебни дела за направени инвестиции.

От ДПС заявиха, че това е дискриминационен текст спрямо онези болници, които са инвестирали в нови дейности, включително и частните, които искат да имат договор с Касата.

Министърът на здравеопазването Петър Москов подчерта, че по този начин се дава възможност за инвестиция в онова, което съществува:

Дайте си сметка. Имаме 2 милиона и 200 хиляди хоспитализирани тази година. Средно по десет болници нови влизат в активно действие на годишна база. Касата е длъжна да сключва договори с тях, да остойностява и да харчи пари. Когато една държава е в криза, а България е в криза, ресурсът се централизира и се препозиционира спрямо целите. Целта не може да бъде още повече болници.

Депутатите от БСП и ДПС настояха да бъде прието предложение, което да разпише повече пари за диагностична и стоматологична дейност. От БСП казаха, че ако се дадат повече пари за извънболнична помощ, натискът върху болничната помощ ще отпадне. От ДПС предложиха 80 милиона, които са били взети от Касата, да бъдат върнати в нея под формата на трансфер от бюджета за покриване на недостига.

От БСП и ДПС разкритикуваха и авансовото определянето на лимити, които да се харчат от оперативния резерв на Касата. Министър Петър Москов каза, че това трябва да има дисциплиниращ ефект.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА