Last news in Fakti

20 Декември, 2014 22:33 1 344 0

Лекарите с условия към НЗОК, за да подпишат рамков договор

  • нзок-
  • блс-
  • рамков договор-
  • петър москов-
  • цветан райчинов

Според председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов вероятността той да не бъде подписан е много голяма

Лекарите с условия към НЗОК, за да подпишат рамков договор - 1
Д-р Цветан Райчинов

След като днес лекарите бяха помолени от здравния министър д-р Петър Москов да подпишат рамков договор за следващата година, от Българския лекарски съюз взеха решение да го направят само при условие, че до последния работен ден от годината Здравната каса изпълни няколко конкретни техни искания. Сред тях е повишаването на цените на клиничните пътеки за инфекциозни болести и за диабет, като увеличението е в размер на около 6 млн. лв., съобщи „Дарик“.

Лекарите искат също така и да се вдигнат средствата, които НЗОК заплаща за профилактични прегледи и за направления. Проблемът според председателя на съсловието д-р Цветан Райчинов е, че няма кога Надзорният съвет на касата да се събере отново, за да гласува въпросните промени.

Решението на лекарите бе взето на 62-ия извънреден събор на съсловната организация БЛС, който се проведе днес в столицата. Още с откриването му здравният министър д-р Петър Москов призова делегатите да подкрепят рамковия договор за следващата година.

„Моята молба и настоятелен призив към събора е да дадете мандат на ръководството на Лекарския съюз да подпише рамков договор и да влезе като страна в споразумението за стабилност през следващата година”, обърна се към съсловието министърът.

Той успокои, че пари за болниците през 2015 г. ще има.

„Българските болници ще разполагат през следващата година с 95% от всичко, което са фактурирали в рамките на тази 2014-а, която беше свързана с много големи преразходи навсякъде. Липсата на контрол поставя ясния въпрос за начина, по който работи надзорът на касата през начина, по който се назначават директорите на районните каси”, каза Москов.

В заседателната зала обаче се породиха спорове по въпроса трябва ли да се подписва рамков договор, който не удовлетворява напълно лекарите.

„Искате да направим едно политическо гласуване. Ако дадем мандат да подпишете договора, без да знаем за какви стойности става въпрос, съгласяваме се с всички тези нарушения в законодателството, правим реверанс пред правителството, пред министъра и т.н. Ако пък не го подпишем, сме щели да бъдем вън от играта и още по-лошо. Как да гласуваме?!”, коментира делегат на съвета.

Накрая от съсловната организация взеха решение да подпишат рамков договор, ако до 29 декември Касата изпълни определени техни искания. Председателят на съюза д-р Цветан Райчинов обаче уточни, че вероятността да не бъде подписан договор е много голяма.

„Току-що разбирам и от самата каса, че няма механизъм, по който да се събере Надзорният съвет. Остават около 4-5 работни дни и ако те не се съберат, ще е практически отказ на касата от преговори и решение. Според закона ние трябва да подпишем НРД до последния ден на тази година, а на 30 декември кой мислите ще бъде тук”, коментира д-р Райчинов.

Решението на лекарите и техните искания бяха изпратени днес до Здравната каса. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА