Last news in Fakti

21 Декември, 2014 22:56 7 746 6

Обикновено лекарство удължава живота

  • лекарство-
  • ибупрофен-
  • удължава-
  • живота-
  • учени

Препаратът ибупрофен може да добави около 10 години към човешкия живот, подозрат америктански и руски изследователи

Американски и руски учени са открили свойството на лекарствения препарат ибупрофен да удължава живота. Авторите на изследването са публикували резултатите от него в авторитетното специализирано списание PLoS Genetics.

Ибупрофенът се отнася към групата на нестероидните противовъзпалителни препарати. Основното активно вещество на лекарството е създадено на базата на пропионова киселина.
Препаратът е създаден през 60-те години във Великобритания, където и става за пръв път достъпен по рецепта, а през 80-те години придобива световно разпространение. Средството има болкоуспокояващи и антипиретични (смъкващи температурата) свойства и влиза в списъка на най-важните лекарствени средства на Световната здравна организация.

В изследването учените установяват, че ибупрофенът увеличава продължителността на живота на дрождите в хлебната мая (едноклетъчни организми), на плодовата мушица дрозофила и др. След приема на ибупрофен организмите живеят с 15% повече и са по-здрави в сравнение с организмите, неполучили достъп до препарата. Съотнесено към човешкия живот, това може да означава продължаването му с около 10 години.

Ибупрофенът дестабилизира пермеазата Tat2p и инхибира (забавя) поемането на триптофан и други ароматни киселини. Загубата на Tat2p води до увеличаване на репликативната продължителност на живота (колко пъти клетката може да се дели). Препаратът също така незначително намалява средния размер на клетката при раждането й. Преди около година учените забелязали и противораковите свойства на лекарството, както и подмладяващия му ефект.

Според генетиците, въпреки широкото разпространение на препарата и това, че той е добре изучен, въпросът с по-нататъшното изследване на действието му остава много интересен, особено в контекста на определяне на свойствата на клетъчния цикъл, свързан с продължителността на живота.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ха ХА ха Я МУ ПРОЧЕТЕТЕ ПРОТИВОПОКАЗАНИЯТА И НЕЖЕЛАНИТЕ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ И ЛЕКАРСТВЕНИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ И ПАК ГО ПИЙТЕ

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Vasik Atanasova":

    Не се прави така:Първо трябва да скочат драстично продажбите,да се реалиэират едни печалби,да се сменят скъпите коли със още по-скъпи,да се построят едни нови палати...и чак тогава вече може да се прочетат противопокаэанията!
  • 3 mediator37

    0 0 Отговор
    По селата почват деня със 100гр. греяна ракия на гладно, физзарядка почти по тъмно под фромата на обгрижване и хранене на добитъка. Следва закуска, каничка червено вино, на обяд свински пръжки и не се ядосват за нищо. Ядат зеленчуци и плодове от двора. Живеят мъжете до 75, жените до 85 години. В града с 15 години по-малко.
    Това без ибопрофен

    Коментиран от #4

  • 4 Стоян Стоянов

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "mediator37":

    е да - ама селата малко по малко изчезват. А с тях и хората, живеещи сравнително здравословен живот. Факт за жалост. От 6-7 млн. българи (горе-долу) над 2 млн. са в София (вероятно повече), по половин милион има във Варна и Пловдив. Направи си сметка как е положението. Като прибавим и огромния брой българи зад граница (около 2 млн. по официални данни, според мен са повече) смятай за какво иде реч. Селата са на изчезване - то и няма как да е друго с тия цигани: грабежи, побои и т.н.
  • 5 робин

    0 0 Отговор
    стига писа глупости за ракии, вина и пръжки! хората, които са го правили можеш да ги видиш на некролозите на спирката на центъра. освен това в селата едно време се живееше спокойно. сега трепериш да не влязат да ти откраднат животните, да те пребият, да те окрадат и т. н. продукция от нива извън двора трудно можеш да прибереш заради циганските набези. и как изчисли мъжетеи жените до колко живеят не ми е ясно. някаква формула ли ползваш? я погледни некролозите, ако изобщо си стъпвал на село! само за пример ще ти дам съседни къщи в едната старците са над 90годишни, а в другата дядото почина на 98 г. а бабичката се е споминала доста по-млада. 60-70 годишна е била. тези хора нещо не се вписват във формулата ти...
  • 6 199

    0 0 Отговор
    до където е писано в божията книга до там е пътя.и да пиеш хапове и да не пиеш все тая