Last news in Fakti

23 Декември, 2014 10:57 1 697 0

Е-книгите май били опасни за съня и здравето

  • книги-
  • електронни книги-
  • изследване

Ако обичате да се излежавате в леглото завити през глава и с електронна книга в ръка можете да застрашите не само своя сън, но и вашето здраве, предупреждават американски доктори.

Екип от Харвард медикъл скул сравни последствията за човешкия организъм от четенето преди заспиване на традиционна книга и набиращите популярност е-книги.

Изследванията показали, че е-книгите водят до по-лош сън и човек се чувства изморен на следващата сутрин. Учените смятат, че хората трябва да залагат повече на традиционната книга преди сън, отколкото на високите технологии. Техните изводи се базират на наблюденията на дузина доброволци. Пет дена те си "лягали" с печатна книга, а следващите пет дни с електронна книга.

Човешкият организъм има вътрешен часовник, който се настройва от смяната на светлина и мрака. Използваната в смартфоните, таблетите и е-книги синя лед светлина забавя производството на хормона мелатонин. Той е свързан със съня.

Нивата на мелатонин определят колко дълбоко ще спим и доколко ще се чувстваме отпочинали, отбелязват изследователите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА