Last news in Fakti

25 Януари, 2015 14:25 17 213 15

Ловци се заразиха с туларемия от зайци

  • ловци-
  • туларемия-
  • зайци-
  • стара загора-
  • се заразиха-
  • остро инфекциозно заболяване

Те са лекувани от острото инфекциозно заболяване в клиника в Стара Загора

Ловци се заразиха с туларемия от зайци - 1
Снимка: Стефан Стефанов

Професионални ловци от Раднево и Симеоновоград са лекувани в инфекциозната клиника в Стара Загора от туларемия. Мъжете са на 56 и 51 години и са участвали в обработката на диви зайци, съобщи "Дарик".

Случаите на болестта са потвърдени от Националната референтна лаборатория в София. Още един пациент със съмнения за заболяването е бил на лечение за периода 6-14 януари. РЗИ Стара Загора прави епидемиологични проучвания за установяване на източника, информирани са ловните дружини за заболяването и предпазните мерки

Туларемията е остро инфекциозно заболяване, което може да засегне очите, лимфните възли, гърлото, белите дробове, стомашно-чревния тракт. Причинява се от бактерии, които са с висока устойчивост (в почва - повече от 4 месеца, в замразено месо - 93 дни, солено месо - 30 дни, мляко - 104 дни, хляб - 14 дни, в ларвите на кърлежи - до 8 месеца). Пряката слънчева светлина ги убива за 20 минути, температура 60°С - за 5 минути, дезинфектанти - за няколко минути.

Основен източник на заразата в природата са гризачи, най често зайци и мишки, хищници и птици. От природните огнища заразата се предава на домашни животни и на гризачи, обитаващи жилищата.

Болният човек, независимо от формата и тежестта на заболяването, не е източник на инфекция за околните хора.

Човек може да се зарази по няколко начина: през наранена кожа и лигавици, при одраскване или порязване и замърсяване с кръв от болно животно, например обработка на месото на дивеча, чрез вода и храна, замърсени с отделянията на болни животни, чрез ухапване от кърлежи или по-рядко от комари и други кръвосмучещи насекоми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sportzona bg

    2 4 Отговор
    Нека, пак да ходят да убиват.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "sportzona bg":

    Как може да кълнеш по този начин? Или живота на заека е по-важен от човешкия? Или пък човечеството не е еволюирало чрез месото?
    Жалко, че еволюцията е създала и същества, които заклеймяват собствения си род!!!

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Местен

    0 0 Отговор
    Нали лова на зайци е забранен поради малочислеността им в цялата страна,на тези да им се съставят акт за бракониерски лов.
  • 5 алкап

    1 6 Отговор
    не убивайте животни ще страдате
  • 6 Симчо

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Животът на ЗАЕКА може да бъде ПО-ЦЕНЕН от този на някои хора ??
    Ако човек падне много ниско в живота, например като моя съсед - дебело л..но, нагло и грозно, което се налага на околните, по цял ден вика, тропа - та в такива случай бедното животинче, което броди ( дори не е месоядно ) и си търси прехрана е ПО-ВИСШЕ същество !! тоест ВЪЗМОЖЕН Е този случай

    Коментиран от #10

  • 7 аз

    5 1 Отговор
    Не е малочислена популацията на зайци, дори напротив. Дивия заек се развъжда много бързо и нанася огромни щети на земеделските стопани. В някои региони популацията е опасно голяма.
  • 8 Vasik Atanasova

    1 3 Отговор
    АЙДЕ СЕГА МИ ОБЯСНЕТЕ КАКВО ИСКАТЕ ОТ ТОВА ЗАЙЧЕ ЧЕ ХОДИТЕ
    ДА ТРЕПЕТЕ ГЛАДНИ ЛИ СТЕ ЖАДНИ ЛИ СТЕ ИЛИ ВИ ДОСТАВЯ ВЪРХОВО УДОВОЛСТВИЕ ДА УБИВАТЕ

    Коментиран от #9

  • 9 Хрисофор Карамфилов

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Vasik Atanasova":

    Виждал съм много повече умрели заѝци,след напръскване с хербецид от хеликоптер,повече от колкото можеш да си представиш,а излетът за заек е един път в годината до 12ч. на обяд,и само там където го има в изобилие,обикновено ноември,за да не се бъркат функциите му на размножаване.
  • 10 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Симчо":

    Викаш комшията те дразни и за това дай да го утрепем, но заека не! Леле колко тъпаци има по света!!! Ами да избием всички различни от нас хора, но да оставим живи всички плъхове, зайци и хлебарки?!

    Коментиран от #11

  • 11 Бай

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Да, правилно го каза ! То си се отнася и за теб! Колко тъпаци има по света !!! И точно те - най-голямата измет - са оставени да се размножават, заедно с плъховете и хлебарките. Айде кажи с какво човека(много силно казано) е по-висш от останалите същества??? С месото еволюирал! По-голяма простотия не можа ли да напишеш? Човек има безкраен потенциал, но ползва едва 4% от него. А малкото което използва, не е насочено за положително развиване, а точно обратното...

    Коментиран от #12

  • 12 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бай":

    Ами ела да ни избиеш, нас наглите месоядни.
  • 13 Бай

    1 3 Отговор
    Аз не съм убиец, като вас !!! Даже и някой да ви избие, пак същите ще си останете.

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бай":

    Викаш и да ни избие някой, пак ще си същите, а?
    Кога те пуснаха от лудницата? Ходи и се лекувай!!!

    Коментиран от #15

  • 15 Бай

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Ами то аз съм си в лудницата, демек сред обществото. Тук-там някой по-свестен, останалите няма какво да коментирам. На всеки му има нещо. Най-вече липса на съзнание.