26 Януари, 2015 00:35 4 053 5

Медицински тест показва дали пациентът ще умре в близките 30 дни

  • тест-
  • неизбежна смърт-
  • разходи-
  • здравеопазване

Опитите да се предотврати неизбежната смърт водят до прекомерни разходи в сферата на здравеопазването, смятат авторите на проекта. Но дали той е етичен?!

Австралийски лекари разработиха тест, позволяващ да се определи дали възрастни пациенти ще умрат в рамките на следващите 30 денонощия след постъпване в болница. По мнение на специалистите, тестът ще даде шанс на болните да се приберат у дома си и да се простят със своите близки, а внедряването му ще позволи да се избегнат напразните разходи, когато лечението е вече излишно.

Проектът е публикуван в специализираното издание Supportive & Palliative Care, а кратко представяне за него направи и британският „Телеграф“. Лекарите са определили какви тестове и въпроси най-добре могат да прогнозират неизбежната смърт. Те са взели предвид 29 показателя – възраст, здравословно състояние, стадий на развитие на заболяването, опит от предишни постъпвания в болница и т.н. Крайният резултат показва в проценти вероятността от смърт в близките 30 дни.

Опитите да се предотврати неизбежната смърт водят до прекомерни разходи в сферата на здравеопазването. Често лекарите прибягват към скъпи и агресивни терапии, което не влияе върху изхода от болестта, снижава качеството на живот на пациента и в случай на провал предизвиква фрустрация у медицинските специалисти, смята водещият автор на изследването Магнолия Кардона-Морел от Университета на Нов Южен Уелс.

Според учените тестът ще помогне на лекарите и медицинските сестри, върху които близки на пациентите оказват натиск, настоявайки да се поддържат жизнените функции на болния на всяка цена, дори когато това вече няма никакъв смисъл. Освен това той ще позволи на неизлечимо болните да избират между болницата и дома си.

Представители на обществени организации отбелязват, че едно обективно решение невинаги е възможно и достатъчно за избора на правилния изход за обречени пациенти. Необходимо е да се повиши и качеството на психологическата подготовка на медицинските кадри и способността им да съчувстват, смятат те. Въпросът дали подобен тест е етичен, остава открит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неканен

    0 1 Отговор
    Казано в прав текст: парите са по-важни.

    Коментиран от #3

  • 2 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 3 според тебе

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "неканен":

    А не са ли!?
  • 4 Valeri

    0 0 Отговор
    Да не ми се налага да доказвам за мен или мой близък, че тестът е грешен!
  • 5 Оня с косата

    0 0 Отговор
    Ми според мен всяка пенсия станала на 70 години трябва да си стяга бохчата да е готова!