Last news in Fakti

29 Януари, 2015 09:25 1 707 0

Мерки срещу СПИН по време на карнавала в Бразилия

  • спин-
  • бразилия-
  • карнавалът в рио-
  • кампания

По време на инициативата, която е насочена към превенцията, ще се раздават презервативи, ще се правят изследвания и ще се дават насоки за лечение при пациенти с вируса

Мерки срещу СПИН по време на карнавала в Бразилия - 1
Снимка Архив АП

Бразилия, която се готви усилено за карнавала в Рио е подела и мащабна анти-СПИН кампания в разгара на подготовката за бляскавото и пищно шоу. По време на тържествата ще се раздават безплатно презервативи, а мобилни лаборатории ще правят тестове и раздават образователни листовки.

Повечето бразилци (94%) знаят, че презервативите са най-добрият начин да се избегнат полово предавани болести и СПИН. И все пак, 45% от сексуално активното население на страната не използва презервативи по време на случаен секс през последните 12 месеца. Данните са от проучване на бразилския статистически институт, които бяха представени в сряда (28.01) по време на началото на кампанията за превенция на ХИВ/СПИН.

В проучването са участвали 12 000 души на възраст между 15 и 64 години. Сравнителни данни с предишни изследвания показват, че използването на презерватив по време на секс, в рамките на последните 12 месеца е останал почти непроменен: 52% през 2004 г., 47% през 2008 г. и 55% през 2013 г., въпреки кампаниите ,които насърчават безопасния секс.

Данните показват също, че има и значителен ръст на хората, които заявяват, че са правили секс с повече от 10 души. Този процент е нараснал от 19% през 2004 г. на 26% през 2008 г., като достига 44% през 2013 г.


По данни на Министерството на здравеопазването 400 хиляди души в Бразилия са заразените с вируса на СПИН.

Инициативата работи заедно с програмата "90 на 90 на 90". Тя има за цел да тества 90 на сто от хората, да предложи 90% лечение на страдащите от вируса ХИВ и болестта СПИН, както и откриване на 90% от всички носители на вируса в страната.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА