1 Февруари, 2015 20:33 5 042 6

700 души глобени за пропусната ваксина

  • ваксина-
  • глоби-
  • тетанус

Българите масово отказват да си поставят имунизация срещу тетанус

Над 700 души са глобени, заради пропусната имунизация срещу тетанус и дифтерия през 2013 г. Ваксината е задължителна и за възрастните и се поставя на всеки десет години. Общопрактикуващите лекари твърдят, че хората масово отказват да се защитят от смъртоносните заболявания, предаде News7.

През миналата година ваксинираните срещу тетанус и дифтерия са със 106 хил. по-малко в сравнение с 2013 г. Глобата за хората, които не се явят на задължителна имунизация веднъж е между 50 и 100 лв. и може да се удвои, ако нарушението се повтори.

Българина за съжаление няма културата да ходи да прави профилактика, да се имунизира профилактично, отбелязват лекари.

Ваксината е безплатна, поставя се подкожно и няма странични ефекти. При убождане и заразяване с тетанус смъртността е 100%. През миналата година Здравното министерство е похарчило около 420 хил. лв. за безплатни ваксини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенчо

    2 0 Отговор
    Разумният човек трябва да избягва безумните ваксини, които псевдодоктори се опитват да му пробутат - чиновници без клиничен опит. След такава ваксина колега разви Паркинсон!
  • 2 onq s konq

    1 0 Отговор
    Сигурно като малък са ми правени эадължителния набор от ваксини,но стане ли "нещо",непремено веднага идете в болницата эа съответните инжекции.По-миналата эима ме ухапа едно помиярче на вилата,което редовно храня когато съм там.И понеже беше вляэло в стъкленото предверие реших да го вдигна с ръце и да го иэвадя навън эащото эаключвам и ще пукне от глад,то внеэапно се иэви и ме ухапа жестоко преэ кожената ръкавица.Отидох в болницата и ми биха една инжекция против тетанус.След това дежурния ми каэа,че до 3 дни трябва да отида да си бия инжекции и эа БЯС,който е много рядко срещан,но също е 100% смъртоносен и абсолютно нелечим.Инжекциите эа него са 3 по определена,но много стректна схема-втората е на третия ден след първата,а третата мисля че беше на четиринадесетия ден.Да,но аэ от мърэел отидох на петнадесетия и сестрата откаэа да ми я бие,эащото съм "иэтървал влака" и схемата е прецакана.С големи увещания ми я би,но след подпис че болницата не носи отговорност эа реэултата.Все пак ми каэа че животно болно от бяс умира до 15 дни.Е ходих да го гледам всеки ден това помиярче на вилата,ако го нямаше го чаках търпеливо да се появи,а эърнех ли го живо и эдраво,сякаш виждах светец эащото живо ли е то,ще живея и аэ. И така цели 15 ш....ни дни!..

    Коментиран от #3

  • 3 Ранго

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    onq s konq - ти си някакъв хипохондрик:) Сигурно си биеш един набор ваксини преди всяка зима, а?
  • 4 дино

    2 0 Отговор
    Каква може да е дебилната причина да те задължават да си биеш ваксина? Изобщо демокрация и свобода на избора има ли някакво значение в тази Държава ? Никъде в Германията която постоянно ни дават за пример или на запад изобщо няма такова нещо да нарушаваш закона ако не си биеш ваксини. Струва ми се като поредната крачка към глобалната конспиративна схема да разболяват хората с ваксини и после да ги тъпчат с други лекарства за да се "излекуват"...
  • 5 бай Иван

    1 0 Отговор
    В БЪлгария на нищо да няма вяра човек!Много знаеш какво ти бият.
  • 6 кмета

    0 0 Отговор
    Като видя доктор да си бие ваксина и да дарява кръв и аз ще го направя заради ваксина 7 дена се борих за живота си не се ваксинирате аз съм пропуснал ок 10 ваксинации и не са ме глобили да дойдат ще ги чакам с дървото 7 клас беше за пръв и последен път и съм се убождал 1000 пъти.