Last news in Fakti

15 Февруари, 2015 14:47 1 700 1

Хирурзи от "Пирогов" спасиха момиченце със слепени ребра

  • пирогов-
  • малформация-
  • гръдния кош-
  • ребра-
  • уникална-
  • операция-
  • момиченце

4-годишната Мария е била със сложна малформация на гръдния кош

Лекари от "Пирогов" спасиха 4-годишната Мария с уникална операция, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Момиченцето се ражда с малформация на гръдния кош. Заради нея част от ребрата на детето, точно в областта на сърцето, са недоразвити, а друга - слепени и недоразвити, заради което, когато детето е без дрехи, се вижда как бие сърцето му.

"Човек има 24 ребра, 12 от всяка страна. При нея в лявата половина на гръдния кош три от ребрата са слепени, а крайчетата на останалите ребра, които са към гръдната кост, липсват”, разясни един от двамата лекари, извършили интервенцията - д-р Атанас Кацаров.  

"При тази деформация се вижда при преглед как сърцето пулсира под дефекта. Няколко лекари са търсени за помощ от родителите. Случаят е уникален. До момента няма колеги, които да са се сблъскали с това", посочи д-р Кацаров.  По време на операцията той и проф. Дребов са разделили слепените ребра и са фиксирали с два импланта, така че, от една страна, да не се слепват отново, а от друга - да изправят съществуващото изкривяване на гръбначния стълб.  

„Малформацията на Мария е уникална, тъй като седемте ребра са недоразвити по дължина, а има и слепване на трето, четвърто и пето ребро, което по време на растежа е довело да изкривяване на гръбначния стълб", описва случая проф. Дребов.

Момиченцето има и много сериозна сколиоза (изкривяване на гръбачния стълб). Ако тя не бъде коригирана навреме, ще засегне сърцето и белия дроб до животозастрашаваща степен.

"Детето освен аномалията на гръдния кош има и изкривяване на гръбнака в тази зона. Оправихме състоянието на ребрата и така предотвратяваме и изкривяването на гръдния кош", обясни още д-р Кацаров. Имплантите ще останат в тялото на Мария около година. "Малката изкара няколко дни в реанимация, на петия ден вече играеше с другите деца", допълни д-р Кацаров. Предстои изписването й.

"Първопричината за сколиозата е слепването на ребрата. Това, че те са слепени, кара гръбнака да се изкривява", посочи проф. Дребов. По думите му, дори минимална травма на човек с такава аномалия може да доведе до сърдечна смърт. Поради тази причина е направен корсет, който да предпазва сърцето на Мария.

Средствата за имплантите и корсета се поемат от Фонда за лечение на деца. Имплантите са на фирма, представител на известна севтовна компания в тази сфера. „Плаките, които са поставени, са изключително тънки и много здрави. Те позволяват пациентът да бъде сниман при необходимост”, посочи представител на фирмата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 aaa

    0 0 Отговор
    браво!