Last news in Fakti

27 Февруари, 2015 17:07 5 196 2

Германка съди лекари - отрязали й пениса

  • германка-
  • съди-
  • лекари-
  • отрязали-
  • пенис-
  • хормонално лечение-
  • интерсексуална

Медиците не информирали Микаела Рааб, че би могла да живее като мъж

Германка съди лекари - отрязали й пениса - 1
Снимка: Кристоф Микаелис

40-годишната Микаела Рааб от Бавария ще заведе съдебен иск към университетската болница в град Ерланген за 250 000 евро, тъй като тамошните лекари я подложили на хормонално лечение и ампутирали пениса й, без да й обяснят, че тя би могла да изживее живота си като мъж, съобщи „Билд“. Освен еднократно обезщетение, тя ще иска и ежемесечна пенсия в размер на 1600 евро.

Микаела е израснала като момиче, макар да се чувствала странно в тази си роля, играела с момчетата и не усещала никаква принадлежност към нежния пол. На 19 години тя нямала още нито менструален цикъл, нито бюст. Лекарите й направили генетичен тест и започнали хормонално лечение, без да кажат на пациентката, че е интерсексуална (хермафродит) и е носител на мъжки хромозоми XY.

След това хирурзи от клиниката в Ерлангер извършили операция за намаляване на прекалено големия й клитор, без да й обяснят, че това всъщност е бил малък пенис. Вместо това й казали, че нещо не е наред с яйчниците й.

Освен че не я информирали достатъчно преди началото на лечението и операцията, по-късно Рааб се сблъскала и с неприятните последствия от терапията: болки в костите, мигрена, нарушено зрение, депресия. Към момента тя е напълно нетрудоспособна.

От клиниката отказват да коментират предстоящия процес, позовавайки се на лекарската тайна. Но неин представител е признал, че преди 20 години на пациентите е давана много о-малко информация, отколкото е прието днес.

Ключовият въпрос, на който съдът трябва да отговори, е длъжни ли са били през 1994 г. лекарите да разяснят на Микаела последиците от лечението и направили ли са всичко възможно тя да може да прецени перспективите.

Експертите, привлечени към делото, казват, че за последните 15 години отношението към интерсексуалността се е променило. Сега е прието пациентите да бъдат информирани за хромозомния им статус и те са свободни да избират дали да бъдат подложени на хормонална терапия с естроген или тестостерон, за да живеят съответно като жени или мъже. Според някои данни в момента в Германия има около 80 000 интерсексуални.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разпутин

    1 3 Отговор
    Морееее иска едно качествено е....не и един хубав бой!!!Музиката безплатно.
  • 2 тошибиян

    1 1 Отговор
    При адолф процедурата би била по съкратена изстрел в кофата и за експерименти