Last news in Fakti

27 Февруари, 2015 20:04 1 273 0

НЗОК плаща 35 600 000 лв. за надлимитна дейност на болниците през декември

  • нзок-
  • болници-
  • петър москов

Новите пакети здравни дейности ще подобрят здравния достъп. Ангажиментът пое министър Петър Москов

Здравната каса ще заплати 35 600 000 лв. отчетена и проверена надлимитна дейност на болниците през декември. За първото тримесечие на тази година районните здравни каси ще разпределят парите за 100% от извършената дейност в болниците. За останалите 9 месеца разпределението ще е според новата методика, която трябва да бъде одобрена от правителството до 10-и март. Според новите правила, болниците са разделени на две групи: 261, които изпълняват спешност, и 96 които не го правят, припомня БНР.

Клиничните процедури като диализи, интензивни грижи, грижи за онкоболни и PET-скенера, ще се заплащат на 95 на сто от платеното за миналата година, според тези правила. При болниците без спешност ще се получава дейност до 90 на сто от миналогодишния ресурс. Около 13,5 млн. лв. са отделени за новите дейности на болниците. Останалото - малко над 93%, ще е разплащане по клинични пътеки спрямо получените пари за 2014-та година, стана ясно от заседанието на Надзорния съвет на Касата.

Управителят на Здравната каса доктор Румяна Тодорова обясни още пред БНР, че очаква от директорите на районните здравни каси точен разчет за това вътрешно преразпределение на тези средства по болници. Заради липсата на буфери в Касата доктор Тодорова смята, че ще има недостиг около 100 милиона лева за скъпоструващи лекарства, особено за лекарства за онкоболните през тази година. До момента Касата е превела на болниците парите за месец януари.

Надзорният съвет на Касата вече работи с трима нови членове - от Националната пациентска организация Виктор Паскалев, от Федерацията на индустриалците и работодателите - доктор Евгени Тасовски и от квотата на Министерството на здравеопазването заместник-министърът доктор Ваньо Шарков.

Новите пакети здравни дейности ще подобрят здравния достъп. Ангажиментът пое министър Петър Москов на форум за подобряването на достъпа до здравеопазване в европейски мащаб. Според Москов и в момента здравната система не може да финансира всичко, което здравоосигурителният модел е поел като ангажимент, затова достъпът на осигурените е само на хартия.

Идеята за това, че листата на чакащи ограничава достъпа е фалшива. В момента българските пациенти, в много случаи, имат достъп до идеята за това, че имат достъп. Това, което правим с формирането на основния пакет и реалното остойностяване на този пакет - социално значимите заболявания, които са детско и майчино здравеопазване, онкологията, сърдечносъдови заболявания, съдово-мозъчни заболявания - тоест нещата, от които умираме, реално, от които децата ни умират. Ние ще създадем реален достъп и реално качествено лечение през базовия пакет, каза здравният министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА