Last news in Fakti

5 Март, 2015 14:59 1 416 1

Спират плащанията за болници без новата електронна система

  • болница-
  • пациенти-
  • електронна система

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще спре плащанията към болниците, които не въведат новата електронна система до края на март. От институцията напомниха, че от 1-ви април всички болници трябва да отчитат приетите и изписаните пациенти чрез специална регистрационна система. Системата беше одобрена в края на миналата година, като болниците имаха гратисен период до 31-ви март да се подготвят за въвеждането й.

Електронната система за прием и изписване на пациенти е разработена по поръчка на НЗОК и има за цел да бъде завишен контролът. Тя отчита двете дейности едновременно както в болничното заведение, така и директно в данните на Здравната каса в реално време. До момента обаче само 88 договорни партньори подават данни в регистрационната система, като по-малко от 50 процента от тях правят това редовно.

В пет области – Велико Търново, Ловеч, Перник, Смолян и Търговище – няма нито една болница, която да е внедрила системата, а в други шест области има само по една. От НЗОК напомнят, че след 1-ви април Касата ще плаща само за пациентите, които са записани в новата регистрационна система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    0 0 Отговор
    Кога ще да станем като ЕС с индивидуални здравни сметки ?