Last news in Fakti

28 Март, 2015 01:15 8 972 5

Защо да ядете това сутрин

  • закуска-
  • каша

Учени установиха, че консумацията на пълнозърнести продукти, най-вече каши, удължава живота. Причината е, че подобни храни понижават риска от заболявания на сърцето, респираторни заболявания, рак и диабет.

Към пълнозърнестите храни могат да бъдат отнесени овесът, пшеницата и киноата. Те съдържат минерални вещества и антиоксиданти, пише британското издание Daily Mail.

Специалистите от Харвард са наблюдавали в продължение на 14 години 367 442 доброволци, които ежедневно са консумирали 34 грама пълнозърнести храни и са установили, че рискът от преждевременна смърт се намалява със 17%.

С 48% се намалява опасността човек да получи диабет, а с 34% - да умре в следствие на диабет. С 11% по-малък е риска от възникването на респираторни заболявания. А този от смърт в следствие на рак се намалява с 15%.

Кое вещество във въпросните продукти предизвиква този положителен ефект за човешкия организъм, учените все още не знаят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пипалот

    0 0 Отговор
    даа добавете и лъжица мед и половин кофичка кисело мляко и така всяка сутрин до края на живота ще се чувствате като на 20

    Коментиран от #5

  • 2 mediator37

    1 0 Отговор
    ... и 5 вида чиновници да ти проверяват фирмата през месец, да те глобяват, от НАП на всеки 2 години да ти правят ревизии траещи по 6 месеца и рекет, да ти вдигат данъци, осигуровки и наем всяка година, да ти забърсват колата ката седмица с паяка, жена - к..ва, син- п...раст, подли роднини и крадливи работници, та се надай да не хванеш рак, шап, диабет и едра шарка, щото ядеш по две лъжици трици сабале.
  • 3 миседниш накура

    0 1 Отговор
    шкембе чорба на закуска и ще живеете поне 120 години,мани тоя фураж
  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор
    Е как да ям сутрин,кат спя до обед?:)
  • 5 Nqkoi

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "пипалот":

    Да ти кажа това често си го правя, Кисело мляко, овесени ядки и лъжица мед :)