Last news in Fakti

30 Март, 2015 11:56 1 248 0

Повече инфаркти и катастрофи заради смяната на времето

  • инфаркти-
  • катастрофа-
  • смяната-
  • времето

Според доц. Марчев хората трябва да вземат превантивни мерки за подобни тежки дни

С между 10 и 12% се увеличават инфарктите в първите 2-3 дни след преминаването на лятното часово време. За това алармира кардиологът доц. Сотир Марчев пред Нова телевизия.

"Ние сме едно недоспало общество и когато на тези хора им вземеш още един час сън, става наистина опасно за здравето им”, казва лекарят.

Според него изследванията в САЩ показали и по-голям негативен ефект върху кардиосистемите на гражданите - ръста на инфарктите при смяната на времето при тях е двоен от този в ЕС - 25%.

Доц. Марчев обясни, че един от аргументите на ЕС за това лятното часове време да остане е, че броят на сърдечните удари или на автомобилните инциденти по това време на годината е по-нисък: "Катастрофите са по-малко, защото караме на по-светло”.

През първите дни след смяната на времето обаче хората се нагаждат за новия си биологичен график и това е добре за някои икономики.

"Някои страни като България печелят, защото имаме един много кратък туристически сезон и със смяна на времето събуждаме туристите един час по-рано – караме ги малко по-рано да ходят на плажа, да консумират и да харчат”, коментира кардиологът.

Според него за сметка на това наесен инфарктите намаляват, защото хората спят един час повече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА