Last news in Fakti

17 Април, 2015 09:06 1 300 0

Световен ден на хемофилията е

  • хемофилия-
  • ден

Проблемите на заболяването са много повече и по-тежки и всъщност вътрешните кръвоизливи и нарушенията на останалите органи са много по-голямата заплаха за пациентите

Всяка година на 17 април се отбелязва Световният ден на хемофилията. За първи път той се отбелязва през 1989 г., а датата е избрана в чест на основателя на Световната федерация по хемофилия Франк Шнабел. През годините денят се превръща в събитие от световна величина, което се отбелязва в над 100 държави.

Хемофилията е вродено заболяване, при което кръвта се съсирва много бавно, поради липса или дефектна структура на определен фактор на кръвосъсирването. В около две трети от случаите хемофилията е наследствена. Засегнати са само мъже, а дефектният ген се пренася от жени. Най-очевидната проява на болестта, с която хората я свързват, е, че дори и най-лекото нараняване може да доведе до смърт, тъй като е трудно овладяемо спирането на кръвотечението.

Проблемите на заболяването са много повече и по-тежки и всъщност вътрешните кръвоизливи и нарушенията на останалите органи са много по-голямата заплаха за пациентите. Болестта се среща в цял свят, приблизително при един на всеки 100 000 души, като много европейски короновани особи са страдали от нея.

Болните от хемофилия у нас са около 600 души, от които 100 са деца и се нуждаят от комплексни центрове за диагностика, лечение, проследяване на заболяването. Необходима е и адекватна профилактична терапия, която да им даде равен шанс със здравите хора. У нас количеството на кръвосъсирващите препарати за болните от хемофилия е от 2 до 4 пъти по-малко в сравнение с другите европейски страни.

В световен мащаб с помощта на иновативно развиващите се цялостни терапевтични решения се реализират редица кампании, имащи за цел подобряването на живота на хората с хемофилия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА