Last news in Fakti

22 Април, 2015 04:00 1 646 0

Откриват ин витро лаборатория

  • откриват-
  • ин витро-
  • лаборатория

Апаратурата ще се използва за прилагане в лабораторната практика на 3R принципите

Лаборатория по „Ин витро цитотоксичност и сигнална трансдукция” към Департамента по инфекциoзна микробиология в Института по микробиология „Стефан Ангелов”- БАН ще бъде открита на 22 aприл 2015 г. от 15 часа, съобщиха от БАН.

Оборудването е финансирано от фондация „Александър фон Хумболт“ в рамките на индивидуален грант на гл. ас. д-р Мая Захариева по програмата „Еquipment Subsidies“.

Апаратурата ще се използва за прилагане в лабораторната практика на 3R принципите – „Replacement, Reduction and Refinement of animals” и за развитието на направленията ин витро охарактеризиране на токсикологичен профил на природни и синтетични вещества с доказана антимикробна активност; антинеопластична активност на нови лекарствени кандидати от микробeн, растителен и синтетичен произход; ин витро изследване на взаимодействия между фактори на вирулентност на зоонозни патогени и гостопроемникови клетки; ин витро изследване на взаимодействия между бактериални патогени/токсини и гостопроемникови клетки, свързани с карциногенезата на определени неоплазии. Голяма част от тези дейности са свързани със специализациите на гл. ас. д-р Захариева в Немския център за онкологични изследвания DKFZ (Deutsches Krebsforschungszentrum) в Хайделберг, ФРГ при проф. Martin Berger и в Института по агрокултури и рибовъдство VLAGEW-ILVO (Flemish Region for Agriculture and Fisheries Research) в Белгия при проф. Lieve Herman, колаборатор в минали и текущи научни проекти на ръководителя на департамента по инфекциозна микробиология  – чл.-кор. д.в.м.н. Христо Найденски.

Предвидените научни дейности ще разширят и задълбочат сътрудничеството с проф. Berger и други учени и хумболтoви стипендианти от България – проф. д.м.н. Спиро Константинов (Фармацевтичен Факултет, МУ-София, научен ръководител на докторантурата на гл. ас. д-р Захариева), чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева (Институт по биофизика и биомедицинско инженерство, БАН), проф. д.м.н. Маргарита Генова (CETRH – Center of Excellence for Translational Research in Haematology, Sofia), което отговаря на целите на фондация „Хумболт“ за създаване на мрежа от бивши стипендианти и други учени по целия свят.

Събитието ще бъде открито от чл.-кор. д.в.м.н. Христо Найденски. Апаратурата и свързаната с нея научна дейност ще представи гл. ас. д-р Мая Захариева. Приветствие ще поднесе Йорг Шенк, ръководител на отдел „Наука” към посолството на Федерална република Германия. Проф. Лора Тасева – посланик на фондация „Хумболт“ за България, ще говори за програмите на институцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА