Last news in Fakti

24 Април, 2015 09:58, обновена 24 Април, 2015 14:07 13 449 40

Акушерката удряла бебето, защото то е плачело и това я е изнервяло

  • психолози-
  • не може-
  • да не е имало-
  • индикации-
  • поведението-
  • акушерката-
  • бебе-
  • бито-
  • акушерка

Близки до разследването обясниха, че акушерката е удряла бебето с юмрук и шише, докато преминавала покрай него

Акушерката удряла бебето, защото то е плачело и това я е изнервяло - 1

Акушерката Емилия Ковачева е удряла новороденото, защото то е плачело повече от другите деца в стаята и това я изнервило. Това е обяснила 40-годишната жена при разпитите в полицията, съобщи БНР.

Близки до разследването обясниха, че акушерката е удряла бебето с юмрук и шише, докато преминавала покрай него.

На записите от видеокамерите се видяло, че жената минава покрай кошчето и удря детето с юмрук. Минута по-късно тя започнала да повива съседното новородено. Действията и се повтаряли няколко пъти във въпросната нощ, обясняват криминалисти.

Акушерката се е държала нормално с останалите бебета и е проявявала агресия единствено към това дете. В стаята, в която е било битото дете, е имало общо четири или пет бебета, обясниха източници от СДВР, гледали записите от камерите в помещението.

Става дума най-вероятно за т.нар. синдром "Бърнаут", известен като професионално прегаряне по случая с акушерката, пребила 4-дневно бебе, коментира в студиото на “Денят започва”  по БНТ проф. Станка Маркова, почетен председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

Професионално прегаряне според дефиницията на Хърбърт Фройденбергер е “изчерпване на енергията при професионалистите в сферата на социалната помощ, когато те се чувстват претоварени от проблемите на хората, с които работят“, пише в блога си психологът Камелия Мирчева. Също така то е свързано и с психофизично изчерпване.

Първоначално професионалното прегаряне е било установено при специалисти, работещи в благотворителни организации и медицински учреждения, добавя Камелия Мирчева.

Проф. Станкова коментира, че не доумява защо акушерката Емилия Ковачева е била 24 часа на работа и то сама през нощта. Според Станкова тази работа е много отговорна и е трябвало да са поне две акушерки на смяна.

На въпроса защо е била 24 часа на работа акушерката, не беше отговорено, понеже PR-ът на болницата се позова на започналото разследване.

Пред Нова телевизия  криминалният психолог Тодор Тодоров заяви: "Някак си не мога да допусна, че в поведението й не е имало някакви индикации, че нещо се случва с нея. Вероятно е имало такива, вероятно в последно време е станала по-сприхава. Струва ми се нереалистично просто изведнъж това да се случи”.

На това мнение е и д-р Валентина Григорова, зам.-директор медицински дейности в Първа АГ болница „Св. София”, която също коментира, че трябва да е имало някаква предистория и няма как изведнъж човек да получи такава тежка степен на агресия и то към едно новородено дете.

"Случилото се е извън рамките на всякаква човещина и няма логично обяснение. Това е изключително натоварващ и отговорен труд. Регламентираното работно време е 12 часа дневно дежурство, следва нощно дежурство. Между дневното и нощното има почивка 12 часа. След това имат два почивни дни. Извън това работно време, това е нечовешко използване на човешкия труд”, обясни д-р Григорова.

40-годишна акушерка с безупречно професионално досие е ударила многократно 4-дневно бебе в родилното отделение в софийската частна болница „Софиямед”. Това го доказва и видеозапис. Хора, които са го гледали, разказват, че е шокиращ и са плакали.

Жестоката сцена се разиграва в отделението по неонатология. Всички си задават въпроса какво е накарало акушерката да прояви тази агресия. В същото време майки, които са били израждани от нея, пишат по форумите, че това не може да бъде истина. Описват я като професионалист и добра жена. Колегите й казват същото и я наричат „златна жена” и жена, която прави път и на мравката.

"До този момент в работата си акушерката по никакъв начин не е индикирала промяна в своето поведение, което би могло да подскаже извършването на подобна жестокост. До този момент тя е показвала висок професионализъм и всеотдайност в работата си”, заяви пред екип на "Здравей, България” Ангелина Римпова, мениджър „Връзки с обществеността” в болницата.

Тя не пожела да коментира защо акушерката е карала две смени една след друга, както стана известно по-рано.

В момента малката Никол е в стабилно състояние. Неонатолозите в Токуда, в която бебето е преместено, са успели да овладеят мозъчния оток бързо. Странното е, че по тялото на бебето не е имало видими следи за побой, обясняват лекарите. Новороденото е с мозъчен отток, мозъчен кръвоизлив и черепно-мозъчна травма. Към момента то диша само и няма опасност за живота му.

"Записът съдържа шокиращи кадри. Направила е опит да го задуши с ръце, притискайки гърлото му. Това е особена жестокост към бебето. Към настоящия момент обвиняемата се е възползвала от правото си да не дава обяснения, но разследването ще установи какви са били мотивите й. Назначена е психологично-психиатрична експертиза, предполагам, че ще имаме заключение в скоро време и ще установим какво е състоянието й”, обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Извършителката на побоя, 40-годишната акушерка Емилия Ковачева, е в ареста и мярката й за неотклонение ще се гледа в събота. Към момента от прокуратурата нямат обяснение за действията й, като ще искат психиатрична експертиза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 HeLLSeHeR

    2 0 Отговор
    Синдром на Бърнаут...Хахахахах. Няма такъв "термин". Има "Бърнаут". "На" се слага за принадлежност, когато синдромът е именуван на дадена личност. Това, че "бърнаут" е чуждица, не значи, че може да издевателствате както си искате....

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "HeLLSeHeR":

    Тука въпроса не е дали синдрома е на "Бърн" или на "Бърн*аут". Тука става въпрос за дете, малко, на няколко дена. А за тези, които не могат да отсеят главното от незначителното има друг синдром, ти си специалист...
  • 3 Владо

    1 0 Отговор
    Синдроми... пътища на мравки... вече няма значение.
    Не бих позволил вече никога на тази жена да упражнява професията си
  • 4 дан

    1 0 Отговор
    ДОЖИВОТНА!!! ТОВА СИ Е ЧИСТА ПРОБА ОПИТ ЗА УБИЙСТВО, ИЗМЪЧВАНЕ И МАЛТРЕТИРАНЕ!! И ТРИТЕ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗЛОКОБНИ ДЕЯНИЯ, КОИТО НЕ СА ПРИСЪЩИ НА НОРМАЛНИТЕ ХОРА! ТАЗИ ЖЕНА НЕ БИВА ДА СЕ ВРЪЩА КЪМ НОРМАЛНИТЕ ХОРА, ТЯ Е ОТКЛЮЧИЛА ЗЛОБНОТО И ЧЕРНОТО В СЕБЕ СИ, СЛЕД КОЕТО НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД... АКО Е БИЛО БЪРН ЛИ КФО БИЛО ТАМ НЯМА ДА Е САМО КЪМ ЕДНО ДЕТЕ!!! ТОВА СЪСТОЯНИЕ НЕ Е ИЗБИРАТЕЛНО, ТО Е ТОТАЛНО ИЗТОЩАВАНЕ И ИЗНЕРВЯНЕ , НЕ Е КЪМ КОНКРЕТЕН ОБЕКТ, СЪДЕТЕ ПО СЕБЕ СИ - ВСЕКИ ЗНАЕ КАКВО Е ДА СЕ ИЗНЕРВИТЕ - НЕ Е САМО КЪМ КОНКРЕТНО НЕЩО - ВСИЧКО Е КРИВО !!! НЕ ПОКАЗВАЙТЕ МИЛОСТ !! ЧОВЕК ИМА САМОСЪЗНАНИЕ, ТЯ АКО ИМА Е ЩЯЛА ДА КАЖЕ, ЧЕ НЕ Е НАРЕД И Е ИЗНЕРВЕНА , ВИНАГИ НЯКОЙ ЩЕ Я СМЕНИ! СПРЕТЕ ДА ПУСКАТЕ С ПЛЯСКАНЕ ПО КИТКАТА ТАКИВА НЕ-ХОРА С НЕ-ЧОВЕШКИ ДЕЯНИЯ В БОЛНИЦИТЕ !!! ДА БИЕШ С ЮМРУК БЕБЕ НА НЯКОЛКО ДНИ Е ПО-УЖАСНО ОТ НАЙ-ЖЕСТОКИТЕ УБИЙСТВА!!! ТОВА СЪЩЕСТВО Е НЕВИННО В ЦЯЛОТО СИ СЪЩЕСТВУВАНЕ, АКО СЕ ДОКАЖЕ, ЧЕ АКАНЕТО ЯДЕНЕТО И ПЛАКАНЕТО НА БЕБЕТАТА СА ПРОВОКАЦИЯ ЗА АГРЕСИЯ ЩЕ СЕ ХВЪРЛЯ ОТ НЯКЪДЕ!!
  • 5 бен

    2 0 Отговор
    е защо не го е удушила и да реши проблема изцяло ами го е мъ4ила с удари

    Коментиран от #24

  • 6 lost paradise

    0 1 Отговор
    към ДАН
    адмирации за написаното. в скапаната ни държава убийците винаги нещо ги е провокирало. и това е достатъчна причина за оневиняванеот им . аз няма да се хвърля заради една изкукала убиица , но е време просто да спрем да плащаме за каквото и да било ама абсолютно всички и да видим тия дето мислят законите от къде ще лапат защото те само крадът и нищо друго.
  • 7 Красо Зелето

    0 1 Отговор
    По тая логика, ако вида акушерката Емилия Ковачева, някъде по улицата и нещо ме издразни в нея, спокойно мога да и набия кофата с боксове и да си ходя, все пак ме дразни нещо в нея?!?!? БЕСИЛО ЗА ТАКИВА КАТО ТАЯ!!!!! НЯМА ПРИЧИНА КОЯТО ДА Я ИЗКАРА НЕВИННА.
  • 8 само селяните карат TOYOTA

    1 0 Отговор
    ами уви,но след като такава сериозна болница са я наели и не е минала през психо какво да говорим та тя все пак работи в бебета представете си че това може би се е случвало и на други бебета без да се знае такива хора са за смъртно наказание,но понеже живеем в крива държава даже сигурно ще я наградат за деянието й

    Коментиран от #28

  • 9 HeLLSeHeR

    0 1 Отговор
    Пише се "Тук" и ти трябва пълен член - "въпросът". Колкото и да чета тези редове, не мога да променя нито случилото се, нито да предотвратя подобно нещо. Кое е главното знаем още от вчера, когато се разпространи новината. Какво очакваш да напиша:
    "Смърт за нестабилната акушерка" или да се вайкам "Докога, боже?".
    Всеки ден загиват малки деца, не само в България. Не те виждам ти какво правиш по въпроса? Отсяваш ли? Моралната ти подкрепа не струва и стотинка, защото когато се прибереш вечерта у вас забравяш всичко....Не ми трябват моралисти като теб, за да знам кое е важно, че децата са всичко, и че трябва да ги пазим....
  • 10 Да питам

    2 0 Отговор
    Акушерката е работила две смени, но аз питам защо само две- можеше да я центрират и с три смени- щеше да бъде още по продуктивна. Кой допусна тая жена да работи две смени?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 некойси

    3 0 Отговор
    Общият характерен белег между всички психопати е липсата на състрадание към другите човешки същества.
    Те винаги имат готово оправдание за зверствата които извършват.
    Без значение казаното до тук, тази жена със сигурност не е вменяема.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 todor

    3 0 Отговор
    kak moje da se dopuskat takiva bolni hora da rabotqt vaobshte i to pak sas deca......tazi trqbva da bade usadena.tova ako se sluchi na mene direktno i chupq i dvete race
  • 15 Zlati zlatistia

    3 0 Отговор
    strashna svinia
  • 16 спасен

    0 1 Отговор
    Знам че звучи шантаво и сигурно няма да ми повярвате но това са демони които са я накарали да го направи,не че я оправдавам просто ви казвам каква е истината.
  • 17 акбар

    1 0 Отговор
    Ще се моля за я обезглавят публично на на центъра и да я оставят 4 дни за назидание там. А след това трупа да се изхвърли в някоя кофа защото погребение не заслужава. МОЛЯ СЕ !
  • 18 Гост

    1 0 Отговор
    Боклук
  • 19 bqs

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=0QYMQ5z60qI#t=118
    Кадри с голямо насилие!
  • 20 TODOR STOYANOV

    1 0 Отговор
    ТАЗИ АКО Я "БЪРНА" ЕДНА ЛЕВАЧКА В ГРОЗНАТА, ЪГЛОВАТА МУТРА ЩЕ Е "АУТ" ЗА ВИНАГИ!!!
  • 21 Христос акбар

    0 2 Отговор
    ДА ИЗГОРИМ НЕЙНИТЕ ДЕЦАТА ЖИВИ !

    Коментиран от #22

  • 22 PlimP

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Христос акбар":

    21, и ако кажеш с кво са виновни децата й, а на нея да й изсъхнат мръсните ръчички
  • 23 TSFH

    1 0 Отговор
    Как ми се ще да сложа едни кубинки и да и скачам на кривата глава .. те*а и м*ндила мр*сен :)
  • 24 Норда

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "бен ":

    Чудя се кой нормален човек би дал + на коментар като твоя ?Това което си го написал и тези шизофреници дето са ти дали лакловете ви го пожелавам да се случи с вас ! Най вероятно сте някой 14 годишни деградирали дечица търсещи отчаяно внимание .
  • 25 pitjon

    1 1 Отговор
    Много ясно че като кара такова дълго дежурство към неговият край тя мисли единствено само как ще легне в леглото си за да се наспи нищо друго не я интересува. До това води такова дежурство,още повече,че е била сама на смяна.В случая вината не е само нейна а на ръководството на болницата те също трябва да си понесат заслуженото не им прави чест да карат служителите си да работят толкова дълги смени и то сами.Моето мнение е че всички трябва да си понесат заслуженото ,а в случая най вече акушерката за жалост........................

    Коментиран от #30

  • 26 Petar Stoqnov

    0 2 Отговор
    Много ясно че като кара такова дълго дежурство към неговият край тя мисли единствено само как ще легне в леглото си за да се наспи нищо друго не я интересува. До това води такова дежурство,още повече,че е била сама на смяна.В случая вината не е само нейна а на ръководството на болницата те също трябва да си понесат заслуженото не им прави чест да карат служителите си да работят толкова дълги смени и то сами.Моето мнение е че всички трябва да си понесат заслуженото ,а в случая най вече акушерката за жалост.................
  • 27 Shmeker

    0 0 Отговор
  • 28 Shmeker

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "само селяните карат TOYOTA":

    За мен не е сериозна тази "болница". Няма как да я оставят сама на 24 часова смяна, няма как ако беше сериозна болницата тази камера, която я е записала да не е гледана от охраната. Вероятно имат добри лекари, специалисти, но останалото явно не става. Лекарите си вършат работата, преглеждат, израждат, правят операции, но през деня.

    Лично аз не мога да го проумея това. Интересно е да се види епикризите след раждане на децата - дали има написани измислени проблеми с бебетата за да точат пари от касата.
  • 29 TODOR STOYANOV

    3 0 Отговор
    НЕ БЯХ ГЛЕДАЛ ВИДЕОТО...ОБРЪЩАМ СЕ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕТЕНЦЕТО...ДАНО НЯМА ПРОБЛЕМ БЕБЕТО, МАКАР, ЧЕ...НЕЗНАМ...ХОРА, ПРОСТО Ч ПОХАРЧЕТЕ ТАЯ СВОЛАЧ, ВЪОБЩЕ НЕ СЕ ЗАМИСЛЯЙТЕ, ТЯ Е СТИГНАЛА ДЪНОТО!!!ИЗХАРЧВАЙТЕ Я, КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-ЕВТИНО ДА ВИ ИЗЛЕЗЕ!РАЗБРАХТЕ ВСИЧКИ КВО ВИ КАЗВАМ НАЛИ???СЪД, МЪД, ПРО(КУРВАТУРА) НЕ РАЗЧИТАЙТЕ НА ТЕЗИ "ОРГАНИ" ТЕ РАБОТЯТ, КОЛКОТО НА ДЯДО МИ ОРГАНА...ПРОСТО СЕ ОСВОБОДЕТЕ ОТ БОКЛУКА, БЕЗ ДА ВИ ПУКА!!!ДАНО ПАК КАЗВАМ НЯМА ПОСЛЕДСТВИЯ ЗА БЕБОКА!
  • 30 Jesika

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "pitjon":

    Стига говори глупости бе, всеки човек понякога се преуморява от работа, но не сме тръгнали да пребиваме хора... А тук става въпрос за бебе, а и това би трябвало да е благородна професия, в която жената е посветена да се грижи за тези малки и безпомощни същества. Това, което е направила тази жена няма оправдание, НИКАКВО! За мен това не е човек. А и си мисля, че трябва да прегледат и стари записи, защото си мисля, че това не е първото посягане към бебе.... Или не знам каква причина може да има, за да изперка ей така изведнъж. Изобщо отвратителна история, гледах видеото и не можех да повярвам, че това наистина се случва. И аз съм родител и направо ме побиват тръпки само като се сетя какво видях. Колко и нехуманно да звучи такива като тази жена не заслужават да остават живи!
  • 31 RepLay

    2 0 Отговор
    Аз имам момиченце на година и половина,вярвайте ми хора няма човек на тая планета който да ме спре да я убия бавно е мъчително няма..............no comment
  • 32 Evolution

    2 0 Отговор
    И само в България за такова зверство ще се намери кой да пише оправдание... Тези които се опитват да я оправдаят един ден дано не стигнат до положението на родителите на Никол... Тогава да ги видя пак ли ще оправдаят човека опитал се да убие детето им... Както Джесика го е написала - всички се преуморяваме, но не се избиваме заради това... Още по-малко - не посягаме на беззащитни същества... Заслужава една доживотна без право на помилване, посещения и най-вече да вижда слънцето... Няма по-мизерна от българската държава... По-зле е от прословутия 3-ти Свят...
  • 33 qwedsaaaa

    1 0 Отговор
    трябва да им се отсекът рацете това заслужава таиа пача
  • 34 РАБОТОДАТЕЛ

    1 0 Отговор
    ГЛЕДАХ ВИДЕОТО И В МОМЕНТА ТРЕПЕРА КАТО ЛИСТ.ОБРЪЩАМ СЕ КЪМ БАЩАТА НА БЕБЕТО.ЧОВЕЧЕЕЕЕ ДАНО ДЕТЕТО ТИ ДА Е ЖИВО И ЗДРАВО И ДА НЯМА ПРОБЛЕМИ.АКО УБИЕШ ТАЯ ГАД ЩЕ Е МАЛКО И НЯМА ДА ПОЛУЧИШ ОБЛЕКЧЕНИЕ НА БОЛКАТА ТИ САМО ЩЕ И НАПРАВИШ УСЛУГА.ТЯ ТРЯБВА ДА ЖИВЕЕ.НО НАМЕРИ ДВЕТЕ И ДЪЩЕРИ И ГИ УБИИ БАВНО ЗАСНЕМИ КЛИП И ГО КАЧИ В НЕТА.ТОВА ЩЕ Я БОЛИ ПОВЕЧЕ.ОКО ЗА ДВЕ ЗЪБ ЗА ЧЕНЕ. ЩЕ ПОМОЛЯ МОДЕРАТОРА ДА НЕ ТРИЕ КОМЕНТАРА МИ ЗАЩОТО ТОИ Е СПРАВЕДЛИВ.
  • 35 pala4a

    0 0 Отговор
    нищо не става от тая държава !!! нямаме закони , източват се кинти постоянно от всяко едно правителство !!!
    направо съм потресен от видеото което гледах . ДАНО ДЕТЕНЦЕТО ИЗРАСНЕ НОРМАЛНО ! ДА Е ЖИВО И ЗДРАВО !
    АЗ ПЛЕДИРАМ ЗА МНОГО СТРОГА ПРИСЪДА НА ТОВА ЧУДОВИЩЕ !!!
    АЗ СЪЩО СЪМ БАЩА НА ПЕЛЕНАЧЕ И ИСКАМ ДА ВИ КАЖА ,ЧЕ НА МЯСТО ................
    ИЗРОДИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАКАЗВАТ ,СУРОВО И САМО НЕЗНАМ ,ЗАЩО СЕ ОПИТВАТ ДА Я ОПРАВДАЯТ !!!
  • 36 Няма такава държава

    0 0 Отговор
    Тази да се моли да остане в затвора до старини, че ако това беше мое дете щях да и отрежа главата.
  • 37 независимия

    0 0 Отговор
    затова трябва да има смъртно наказание аз също имам дъщеря и понеже в българия имаме много деца трябва разни олигофрени да ги бият още в пелените
  • 38 nixon

    0 0 Отговор
    В такива случаи се сещам само за един вид наказание , да я вържат на пилоните на НДК и да бъде убита с камъни !!! ТОВА ЗАСЛУЖАВА - ЛИНЧ !!!!!!!!!!!
  • 39 racer

    0 0 Отговор
    Единственото ми успокоение е че в затвора такива като нея не ги обичат ама дори и да оцелее там аз лично бих я чакал да излезе дори и след 15 години това не се забравя страшна гад
  • 40 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Трудовите лагери от 50-те години трябва да се върнат заради такива гадини,да чукат камъни с жега и студ,и ако оцелее след 10-15г оцелее.Следващите тръгнали по-този път да не си помислят изобщо.Гледах записа и с лекотата с която го трепеше имам чувството,че съвсем не и е за първи път.