Last news in Fakti

2 Май, 2015 21:30 1 178 0

Клюкаренето е добро за здравето

  • клюки-
  • тайни-
  • мотивация-
  • мислене-
  • проучване

Според проучване, можеш да върнеш загубената си мотивация, споделяйки тайна на някого

По-добре е някои тайни да останат потулени. Или поне такъв би бил съветът, когато се засягат теми около мрачното минало на даден човек. Според ново проучване обаче, когато някой пази тайни, то той не се натоварва само емоционално, но и физически.

От Columbia Business School в Ню Йорк твърдят, че бремето да пазиш нечия тайна може спокойно да се равни на това да носиш тежести, като двете изцеждат жизнените сили по еднакъв начин. Проучващите смятат, че една тайна може да заеме толкова голямо място в съзнанието на човек, че да му попречи да бъде пълноценен в мисленето си за по-важни неща, коствайки му солидно количество физически ресурси. 

Освен това, ако мозъкът е зает от мисълта за някаква тайна, то даденият индивид ще загуби част от мотивацията си на работното място. Да пазиш неща, които другите хора не знаят определено би повлияло на другите действия, които вършиш. 

В част от проекта на Columbia Business School учените провеждат експеримент, в който питат участниците как виждат стръмността на хълм, който им бива показан. Тези, които пазят тайни са смятали, че хълмът е бил доста по-стръмен, отколкото всъщност е. Следователно, мотивацията им е спаднала повече, отколкото на другите, както и продуктивността.

Разбира се, от проучването допускат, че въпреки всичко пазенето на тайна може и да има физически или психологически плюсове, но в много по-редки случаи. 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА