Last news in Fakti

22 Май, 2015 18:23 971 1

Не приемаме иронията на здравния министър

  • борислав борисов-
  • иронията-
  • здравния министър-
  • петър москов

Това заяви Борислав Борисов по предложението на АБВ за осигуряване на безплатни лекарства

Публично изразените от здравния министър Петър Москов съмнения, че АБВ не е направило „на сериозно“ предложението за осигуряване на безплатни лекарства за децата до седем годишна възраст и пенсионерите с хронични заболявания, са неприемливи. Това заяви по време на пресконференция в Народното събрание председателя на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов.

„Не приемаме иронията в изказването на министър Петър Москов. Искам да припомня на министър Москов, че ние доста насериозно подкрепихме кабинета, включително и неговата кандидатура за министър, очаквайки, че той ще се отнася сериозно към всички направени предложения в сектор „Здравеопазване“.

Проф. Борисов припомни , че предложението на АБВ за  промяна в Закона за здравно осигуряване е внесено в деловодството на Народното събрание миналия петък. По думите му то е напълно реализуемо, тъй като според разчетите, направени от експертите на ПП АБВ, за неговото осъществяване са необходими едва около 50 милиона лева годишно. Средства, които министър Петър Москов може да осигури чрез орязване на неефективни разходи в системата на здравеопазването и от широко прокламираната от него административна реформа, която според твърденията му,  може да осигури само от сливането управлението на  болници между 5 и 6 милиона лева.

В изложението си пред журналистите председателя на парламентарната група на АБВ няколко пъти подчерта, че министър Петър Москов  управлява социално чувствително ведомство, ангажирано с разрешаването на здравните проблеми на българските граждани. По думите на Борисов подрастващите и възрастните хора са сред най–уязвимите групи.Той представи данни на статистиката, според които България се нарежда на второ място в Европа по детска смъртност и е сред страните с най-ниска продължителност на живота, най-ниски доходи и най-ниски детски добавки и пенсии. Във връзка с това и в заключение проф. Борисов изрази надежда здравният министър да погледне сериозно на предложението на АБВ за осигуряване на безплатни медикаменти за децата до 7 години и пенсионерите с хронични заболявания и да се включи активно в дебата по темата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некъф

    0 0 Отговор
    Как няма да е с ирония! Това комунистическо предложение е лек за все циганор! Само се замислете, всяко цигане освен безплатните прегледи, и лекарства ще му подарят. Аз съм от малко градче в провинцията, работник със средни доходи и три деца. Когато се разболее някое от момчетата ми(което се случва често), часта с направлението я пропускам защото трябва да чакам поне десет паразита, за да получа направление за педиатър в Ст.Загора. Просто си плащам за прегледа и купувам необходимите лекарства. Т.е. платил съм осигуровки да се преглеждат безплатно мангалите, сега трябва да платя и лекарствата им! Другари комуняги и измекяри, вие сте най долната пасмина! То е видно и смрадливия ви електорат, който купувате със смрадливите си кебапчета!