24 Май, 2015 10:29 1 221 1

Сигурно ще се краде и след здравната реформа, но по-трудно

  • петър москов-
  • краде-
  • здравна-
  • реформа

През 2016 година ще заработят електронните здравни карти, съобщи Петър Москов

Сигурно ще се краде и след здравната реформа, но по-трудно - 1
Снимка: БТА

Бюджетът за здравеопазване е около 4 млрд. лв., като от тях се говори, че 1 милиард се крадат. Далеч съм от мисълта, че след реформата всичко ще се оправи. След това сигурно пак ще се краде, но много по-трудно. Това заяви здравният министър Петър Москов по Нова телевизия.

„Трудно се правят реформи, когато срещу теб има бизнес за около 1 млрд. лв.“, уточни Москов.

„Аз искам да знам, че държавата е гарантирала, че когато отидете в болница, там ще ви бъде направен целия алгоритъм на комплексно лечение”, каза той.

„В момента в Русе многопрофилната болница има договор с двама психиатри, чийто консултации се плащат. От друга страна психично болните когато имат нужда от друг вид лечение биват докарвани от психодиспансера до многопрофилната болница. Аз искам един пациент да получи пълноценно лечение в рамките на една болница”, коментира здравният министър.

„Аз разбирам, че нарушаването на комфорта е винаги притеснително. Проблем е, че системата на здравеопазването, а и цялата държава ни е фрагментирана на малки зони на комфорт за някаква общност. Какво се случва с пациента не е занимание на тези зони на комфорт”, каза още Москов.

Той добави, че не се отказва от идеята си опаковките на скъпите лекарства да се събират разделно. Идеята на министъра е, че ако опаковката вече е отворена, медикаментът няма да може да бъде продаден, което от своя страна означава, че лекарят е поставил лекарството на пациента, тъй като не може да го продаде.

Москов се срещна с медиците от онкологичния диспансер в Русе. „Нито един лекар и нито една сестра няма да бъдат пипнати” , обясни той на лекарите и медицинските сестри, работещи там.

Медиците са силно притеснени, че хора, които не са специалисти в онкологията ще трябва да вземат решения за закупуването на апаратура и медикаменти за лечение на ракови заболявания. "Това, от което няма да отстъпя е, че пациентът ще получи комплексно лечение, базирано на максимално широка експертиза", категоричен беше Москов.

Здравният министър съобщи, че в началото на следващата година ще са факт индивидуалните електронни здравни карти и електронните рецепти. „Всеки български гражданин, който е здравноосигурен, ще има своя индивидуален пакет за доболнична помощ, съобразен с възрастта и състоянието му”, подчерта Москов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 винкелщайн

    0 0 Отговор
    че ще се краде то е ясно
    това е наследството на комунизма



    за толкова години комунизъм беше отгледано едно поколение открадци и шушумиги