Last news in Fakti

26 Май, 2015 00:01 1 608 1

Еволюцията на разума виновна за болестта Алцхаймер

  • алцхаймер-
  • еволюция-
  • разума

За болеста Алцхаймер е виновна еволюцията на човешкия разум, смятат китайски биолози. Най-разпространената форма на старческо слабоумие е възникнала едновременно с повишените възможности на мозъка. Изследването по темата е представено в списание  BioRxiv.

Генетикът Кун Танг от Шанхайския институт за биологични науки предполага, че болестта на Алцхаймер е възникнала поради факта, че застаряването на мозъка е престанало да удовлетворява силните потребности на разума.

Известно е, че сенилна деменция от типа на Алцхаймер се среща само в Хомо сапиенс - това не се случва дори и в най-близките до човека примати.

Танг и колегите му са изследвали геномите на повече от 90 души от азиатски, европейски и африкански произход. Учените са успели да отделят фрагментите ДНК, които се променят по историческо-демографски причини от тези, които са променени от естествения отбор.

В резултат са били открити 6 гена, свързани с ръзвитието на мозъка. Във времето между 50 хиляди и 200 хиляди години назад тези гени са претърпели редица изменения.  Според авторите тези 5 гена са отговорни за развитието на болестта Алцхаймер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ьяяя

    0 0 Отговор
    Това явно е защитна реакция на мозъка.