Last news in Fakti

26 Май, 2015 04:31 1 449 0

Омар Шариф се бори с Алцхаймер

  • омар шариф-
  • алцхаймер-
  • болест

Болестта е най-разпространената форма на деменция и обикновено се диагностицира при хора на възраст над 65 години

Известният египетски актьор Омар Шариф от три години се бори с Алцхаймер, съобщават египетски медии.

Синът на известния творец Тарек Шариф потвърди, че състоянието на баща му се влошава с всеки изминат ден.

Омар Шариф е роден на 10 април 1932 г. в египетския град Александрия.

Той получава номинация за Оскар за ролята си във филма от 1962 г. „Лорънс Арабски“. През 1965 г. печели наградата Златен глобус за ролята си в „Доктор Живаго“.

Има близо 100 филма с негово участие. През 2014 г. се навършиха 60 години, откакто Омар Шариф играе в киното.

Болестта на Алцхаймер е нелечимо, дегенеративно и терминално заболяване, описано за пръв път през 1906 година от германският психиатър и невропатолог Алоис Алцхаймер и наречено на негово име.

Болестта е най-разпространената форма на деменция и обикновено се диагностицира при хора на възраст над 65 години, макар че съществува и по-ранна форма на болестта, която може да възникне много по-рано. Към 2006 година броят на болните от това заболяване се оценява на 26,6 милиона души,като според прогнозите до 2050 година то ще засяга 1 на 85 души по света.

Средната продължителност на живота след диагностициране е около седем години. По-малко от 3% от болните живеят повече от 14 години след диагнозата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА