Last news in Fakti

27 Май, 2015 00:31 1 002 1

Сензо-моторна стая ще подпомага развитието на деца с нарушено зрение

  • сензо-моторна стая-
  • деца-
  • нарушено зрение

От началото на годината, СОУ за деца с нарушено зрение „Проф. Иван Шишманов“ в гр. Варна, разполага с оборудвана сензо-моторна стая. Новата придобивка е дарение от „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД – оператор на летище Варна и летище Бургас, и ще подпомага развитието на деца с нарушено зрение в образователната институция.

Училището предлага програми за обучение на зрително затруднени деца, които осигуряват самостоятелност на децата със зрителни увреждания и тяхната успешна интеграция в обществото. В СОУ за ДНЗ „Проф. Иван Шишманов“ се обучават 154 ученици с нарушено зрение, като 116 от тях са и с множество увреждания.

Мултисензорната среда подпомага взаимодействието, откривателската нагласа и комуникацията на децата чрез стимулиране на сензорните възприятия. Прилагането на сензорно-интегративна терапия способства за по-ефективното възприемане на сложна сетивна информация, може да се използва като интерактивна среда за обучения, дава възможност за провеждане на диагностика и др. Стаята е особено подходяща за деца с множество увреждания и служи за отмора, успокоение, за освобождаване от натрупаното напрежение; дава шанс за подобряване и развитие на различните възприятия включително зрителни.

Благодарение на подкрепата на Фрапорт Туин Стар, стаята е оборудвана със сух басейн с топки, сензорен цилиндър, терапевтични топки. В допълнение, служители на компанията направиха необходимо освежаване на стаята с боядисани стени и изчистен и изциклен паркет. Благотворителните инициативи на компанията са част от дългосрочната й ангажираност за подобряване здравето на деца и младежи, борба с бедността, подкрепа на местни и регионални домове за деца в неравностойно положение, културни и спортни мероприятия.

Официалното откриване на сензо-моторната стая ще се състои на 1 юни 2015 г. от 10.30 часа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стела

    0 0 Отговор
    Браво! Много хубаво и полезно!