Last news in Fakti

27 Май, 2015 14:50 893 2

България отделя специално внимание на сексуалното и репродуктивно здраве

  • българия-
  • специално-
  • отделя-
  • внимание-
  • сексуалното-
  • репродуктивно-
  • здраве

Спазването на правата на човека и равенството между половете са в основата на устойчивото развитие и изкореняването на бедността

България отделя специално внимание на сексуалното и репродуктивно здраве - 1
Снимки: МВнР

България отделя специално внимание на значението на сексуалното и репродуктивно здраве и права. Нашата страна е натрупала значителен опит в предоставянето на програми, чиято цел е опазване на здравето на най-уязвимата група в обществото – младите. Това заяви заместник-министър Валентин Порязов по време на откриването на Регионалната конференция по сексуално и репродуктивно здраве на тема „Промоция на здраве и права, намаляване на здравните неравенства. Пътят към по-добро сексуално и репродуктивно здраве в Източна Европа и Централна Азия“.

Днес развитието на обществата и инвестициите в човешкия капитал са по-значими от икономическите връзки. Точно заради това, в последните месеци, международната общност обръща много повече внимание на човешките права, на ценностите и благополучието, заяви още зам.-министър Порязов. Той отбеляза, че благосъстоянието на обществата оказва директно влияние върху икономиките на държавите и затова грижата за здравеопазването и образованието се явяват най-ефективният начин да поддържане на стабилни и конкурентоспособни общества. Спазването на правата на човека и равенството между половете са в основата на устойчивото развитие и изкореняването на бедността, добави зам.-министърът на външните работи.

От думите му стана ясно, че приоритет за България е ефективното изпълнение на Пекинската платформа за правата на жените, както и на Програмата на Фонда на ООН за населението (УНФПА), приета в Кайро през 1994 г. Основна цел за България, както и за мнозинството от държавите-членки на ЕС, е включването на темите за сексуалното и репродуктивно здраве и права в Програмата за развитие след 2015 г. на ООН, която е наследник на Целите на хилядолетието, приети през 2000 г., обясни зам.-министър Порязов. Мисията на ООН никой да не бъде лишен от икономическите възможности за развитие и от човешките си права, позната като идеята „Leave No One Behind”, ще бъде основополагаща за Програмата за развитие след 2015 г. и затова грижата за здравето е важна – едновременно е индикатор и допринася за устойчивото развитие, добави още той.

В церемонията по откриването на конференцията участваха и заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, Кейт Гилмор, заместник-изпълнителен директор на УНФПА и Хеймо Лааконен, заместник-изпълнителен директор на УНФПА за Източна и Централна Азия. В изказванията си те се обединиха около тезата, че са нужни повече усилия в борбата за равен достъп до здравеопазване, както и повишаване на качеството на предлаганите услуги. Участниците отбелязаха още, че днес ставаме свидетели на един от най-големите миграционни потоци в историята. Според тях това повишава още повече нуждата от работа с поколенията и гарантирането на достъп до нужното образование и услуги в сферата на сексуалното и репродуктивно здраве и права.

Цел на конференцията е да приеме дългосрочна програма, която да предлага план за работа в сферата на сексуално и репродуктивното здраве, както и да постави основите за по-широко сътрудничество в сферата за района на Източна Европа и Централна Азия.

Организатори на събитието са Министерство на външните работи (МВнР), Министерство на здравеопазването и Регионалния офис на УНФПА (Фонд на ООН за население) за Източна и Централна Европа


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Майстора

    0 0 Отговор
    Особено при орките!
  • 2 Futurehealth

    0 0 Отговор
    Дано да е така!