Last news in Fakti

28 Май, 2015 19:16 780 0

Кабинетът иска болници с лимити

  • болници-
  • лимити-
  • здраве-
  • лекари-
  • правителство

Това ще доведе до листи с чакащи пациенти и лошо здравеопазване

Министерският съвет е обжалвал решението на Върховния административен съд, според което финансовите ограничения на болниците трябва да паднат.

Мотивите за жалбата все още не са оповестени, съобщават за радио "Дарик" от Центъра за защита на правата в здравеопазването, една от организациите, които осъдиха новия метод за финансиране на болниците. Той бе въведен тази година и предвиждаше лечебните заведения да получат с 5% по-малко пари от миналата година, а изхарченото в повече от предвиденото за тях, да не им се плаща от Здравната каса.

След като частни болници и неправителствени организации внесоха жалба в съда срещу орязаните болнични бюджети, съдът отмени ограниченията, а в мотивите си посочи, че те биха нанесли значителни и трудно поправими вреди за пациентите. Днес обаче стана ясно, че решението на съда е обжалвано от Министерския съвет, а мотиви за това няма.

„Интересно е с кой от изводите на съда не е съгласно правителството и какви аргументи противопоставя на очевидното и за магистратите ограничение на правата на пациентите”, изтъкват от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Ако след произнасянето на Върховния административен съд срещу методиката за финансиране на болниците, която орязва техните бюджети, по някаква причина тя остане, то болниците съобщиха, че са готови да съдят Здравната каса за неизплатени средства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА