Last news in Fakti

29 Май, 2015 07:26 21 070 0

10 ядливи растения, дар от природата

  • растения-
  • природа-
  • ядливи растения

Повечето хора са запознати с копривата, глухарчето, различните горски плодове

В миналото диворастящите храни са били всичко, което сме имали – основата на човешкото здраве и оцеляване. Много от тези диворастящи видове притежават и лечебни свойства и често са спасявали човешки животи в периоди на глад, войни и болести, пише сайтът органично. Малко е странно като се замислим колко откъснати от природата сме днес. С развитието на интензивното земеделие и консуматорското поведение, постепенно сме изгубили хармонията и познанията си за природата. Нарастващите цени на храните, несигурните времена на световни промени и недостига на храни, обаче, карат все повече хора да се завръщат към природата и храните, които ни предлага тя… За някои от тях събирането на диворастящи храни е начин да се свържат отново с природата. За други, то е стъпка към по-устойчив начин на живот, защото при диворастящите храни няма ненужни опаковки, замърсяване, причинено от продължителния транспорт до магазина, употреба на вредни химически торове и пестициди. Повечето, ако не и всички ядливи диворастящи видове са пълни с витамини и минерали. Често плащаме големи суми за хранителни добавки и „суперхрани”, доставени от другия край на света, без да осъзнаваме, че всичко, от което се нуждаем, се намира почти на прага ни и е напълно безплатно.

По-долу ще намерите информация за 10 ядливи диворастящи растения, но ако смятате сериозно да се захванете с това, най-добре си купете хубава книга по въпроса или потърсете съвета на местни хора, които имат натрупан опит и знаят какво и къде се среща във вашия район. Интернет също е пълен с информация и снимки на различни ядливи растения. Най-важното е да сте абсолютно сигурен какво берете и ако имате дори и най-малки съмнения, просто го оставете – природата е пълна с множество ядливи растения, но и с немалко отровни такива. Повечето хора са запознати с копривата, глухарчето, различните горски плодове – това е прекрасно начало, а постепенно можете да разширите асортимента на храните, които си набавяте от природата.

Глухарче
Глухарчетата са прекрасни диви цветя и всяка една част от растението е ядлива. Имат леко горчив вкус, най-добре е листата да се ядат сурови докато са съвсем млади, макар готвенето да премахва донякъде горчивината. Корените също са ядливи. Най-често се изсушават и смилат, и се използват като заместител на кафето. Глухарчетата са богати на хранителни вещества и особено на витамините A, K, C и E и на минералите калций, желязо и магнезий. Глухарчето има диуретично действие, помага при проблеми с черния дроб, бъбреците и уринарния тракт. Освен това глухарчето е силно тонизиращо и изсушените листа от глухарче са идеална добавка към всеки чай.

Киселец
Киселецът, както подсказва и името, има леко кисел вкус и е богат източник на витамин С и желязо. Използва се традиционно в румънската, руската и унгарската кухня за приготвянето на салати, яхнии и супи. Добре е да се консумира в умерени количества, заради високото съдържание на оксалова киселина.

Глог
Листата на глога са ядливи в началото на пролетта, още докато са съвсем млади. Плодовете на глога също са ядливи, но внимавайте със семките – никога не ги яжте, защото съдържат цианид.

Левруда
Листата на леврудата, наричана още леорда или див чесън, могат да се използват за приготвяне на салата или на песто, което е идеална добавка към салати, супи и други ястия. Белите цветчета и луковиците също са ядливи. Леврудата е богата на витамин С и има бактерицидни и фунгицидни свойства.

Репей
В миналото е бил често използвана храна, но с навлизането на масовото производство, той е бил почти забравен. Ако обичате разходките сред полето, сигурно ви се е случвало лепкавите му цветове да се закачат по дрехите ви. Семената на репея се използват с лечебна цел за пречистване на кръвта и имат силно диуретично действие. Репеят помага и при възпаления, артрит и кожни раздразнения. Корените са дебели и подобни на моркови и освен сушени и стрити за приложение с лечебна цел, могат да се използват и за приготвянето на различни ястия.

Цвят от бъз
Бъзът цъфти в късна пролет и има много лек и нежен аромат. Изсушените цветове се използват за приготвянето на чай или сироп. Чаят от бъз облекчава сенната хрема, синузита и кашлицата, има успокояващо действие и помага при стрес.

Бял равнец
Белият равнец се среща из цялото северно полукълбо и се използва в традиционната медицина са подпомагане на кръвосъсирването. Ако се ударите или порежете докато сте на разходка в планината, стрийте няколко листенца бял равнец и наложете нараненото място. Белият равнец помага за свалане на температурата и понижава кръвното налягане след прекаран инфаркт или удар. Освен като билка, листата могат да се използват и като добавка към салати и супи.

Плодове от бъз
Плодовете от бъз са богати на витамин С и се използват за приготвянето на сиропи, желе и вино. Важно е да помните, че макар плодовете да са ядливи, семенцата в тях са отровни.

Къпини
Почти всеки човек има детски спомен за издраскани и омазани в червено ръце след брането на къпини и за прекрасния вкус на тези плодове. Къпините са богати на витамините С и К и на минерала манган. Те са идеални за приготвяне на смути или плодов сладкиш, но са най-вкусни, когато си ги похапваш направо докато ги береш от храста. Свежите млади листа от къпини могат да се използват като добавка към салата или да бъдат изсушени и използвани за чай.

Коприва
Копривата е богата на калций, манган, магнезий и желязо. Накисването в студена вода премахва паренето и листата могат да се ядат и сурови. Копривата има много полезни свойства, но вероятно е най-известна със способността си да пречиства кръвта от различни токсини. Тя облекчава симптомите на артрит и болки в ставите, както и алергиите.
 


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА