Last news in Fakti

19 Юни, 2015 15:19 1 183 2

Мая Манолова: Онкоболните са притеснени

  • манолова-
  • бсп-
  • здравеопазване-
  • реформа

Москов се товари с опасни отговорности, смята депутатът

Мая Манолова: Онкоболните са притеснени - 1
Снимка: БТА

„Здравната реформа, вече известна сред обществото като „Експеримента Москов”, е в ход”. Това заяви по време на парламентарен контрол депутатът от БСП Мая Манолова.

Манолова припомни, че парламентът вече е узаконил разделянето на здравните пакети, а с тях и листите на чакащите и заплащането на болничното лечение. Тя бе категорична, че хората са в шок и това е напълно обяснимо, защото по думите й, вече дори човек да е здравно осигурен, ще трябва да плаща или да чака за лечение. „Особено притеснени са хората с онкологични заболявания и лекарите, които ги лекуват. Става дума за 600 000 български граждани, които са болни от такива заболявания, като 37 000 българи заболяват от онкологични болести всяка година”, обясни социалистката. Народният представител добави, че тези хора се лекуват в онкологични центрове, обединени в мрежа, която съществува от 60-те години на миналия век и тя е изпитана.

Мая Манолова подчерта, че хората се притесняват от три групи проблеми, които министър Москов е създал със своя експеримент. „Първата група е свързана с лимитите на онкозаболяванията, които вие така и не отменихте. Втората група проблеми е свързана с намерението ви да сливате онкодиспансерите с многопрофилните болници. Намерение, от което не сте се отказали на инат”, обясни народният представител. Тя добави, че третият кръг от проблеми е свързан с репресията, която министърът осъществява върху ръководителите на комплексните онкологични центрове - до един уважавани специалисти. Манолова попита още, какви са намеренията на министъра за реформи в дейностите по лечение на онкологично болни пациенти?

Тя бе категорична, че Москов се товари с опасни отговорности, решавайки еднолично кои пациенти ще се лекуват безплатно и кои ще доплащат, въвеждайки лимитите. „Ние от БСП ще се противопоставим категорично на това Ваше намерение. Ще се противопоставят и лекарите и пациентите, защото това е против техните интереси”, завърши Мая Манолова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пЕТКО

    0 0 Отговор
    Аз не си падам по БСП , но тук Мая Манолова има право , това не никаква здравна реформа а само усложняване на лечението на хората.
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Абс никакво эначение няма това дали си падаш или не по БСП,щото истината е една эа всички.А тя е, че ДЪРЖАВАТА НЯМА ПАРИ!И не е необходимо дрислата М.Манолова от БСП да ми каэва че лечението на хората се "усложнява",че сливането на болниците не е эа предпочитане и т.н. - всичко това са мерки эа ИКОНОМИИ,МЕРКИ ДА НЕ СПРЕ ИЭОБЩО ДА ФУНКЦИОНИРА ЭДРАВЕОПАЭВАНЕТО!...Нямам предвид хората с пари естествено-эа тях эдравеопаэване винаги ще има и то на европейско ниво:)