Last news in Fakti

29 Юни, 2015 19:06 1 538 2

Тръгва приватизацията на болници

  • болница-
  • приватизация-
  • д-р ваньо шарков-
  • д-р петър москов
Всяко едно лечебно заведение у нас, към което има инвеститорски интерес, ще може да бъде приватизирано. Изключение правят единствено спешните отделения.

Това предвиждат промените в Закона за лечебните заведения, които вече бяха приети от правителството и от парламентарната здравна комисия на първо четене. 

Заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков обаче изрази пред радио "Дарик" съмнение, че болници, с мащабите на „Пирогов” ще има от кого да бъдат приватизирани. Въпреки това Шарков не упомена какво точно би спряло инвеститора в този случай.

Законовите промени, които предлага здравният министър д-р Петър Москов, предвиждат при заявен инвеститорски интерес, при който е упоменато точно какво ще се инвестира, да могат да се приватизират всички болници, но не и спешните отделения. 

Заместник- здравният министър д-р Ваньо Шарков увери, че приватизацията на болници няма да променя тяхната дейност, тъй като в закона изрично е записано дейността да остава същата и то не за определен срок, а завинаги.

Ще могат да се приватизират и само отделения или клиники от болници, както и дворове на лечебни заведения, в които обаче към момента не се извършва медицинска дейност, няма да може да се извършва такава и след приватизацията.

Според д-р Шарков така ще се даде възможност на частния капитал да инвестира във вече съществуващите болници, а не непременно да създава нови.

Той увери, че приватизацията на болници няма по никакъв начин да промени цените на услугите, които предлагат лечебните заведения.

Откакто е забранена болничната приватизация у нас през 2001 г. има построени над 100 частни лечебни заведения и нито едно държавно или общинско, твърди заместник-министърът.
Д-р Ваньо Шарков даде пример с общинската болница в Панагюрище. Тъй като общинските лечебни заведения били освободени за приватизация, тя вече се приватизирала и инвеститорът влагал в нея 56 млн. лева, които били непосилни за общината. След като влязат в сила новите законови промени, ще могат да се приватизират и санаториумите.

Днес надзорният съвет на Здравната каса трябваше да реши ще поиска ли Министерският съвет да намали цените на клиничните пътеки. Тъй като обаче все още сме в първата половина от годината и не е ясно точно какъв се очаква да бъде дефицитът в бюджета на касата, надзорниците отложиха решението си за ново заседание, което ще се проведе след седмица. 

Първоначалните данни показват, че дефицитът в болничната помощ ще бъде по-малък от очаквания, който беше в размер на 124 млн. лева. Това каза пред журналисти подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Всичко да приватизират дано се задавят дано!Голяма лакомия бреи,голямо лапане,то не бе крадене не бе чудо,ама на оня свят как ще го занесете бе там ще отидете както майка ви е родила,това тука ще остане как ще си го вземете бе.Не ви виждам на оня свят как ще обяснявате за туй дето окрадохте държавата ,не можте го носи на гърба си,но...сами сте си избрали съдбата Бог да ви е на помощ.
  • 2 Не на реформите за сметка на хората

    0 0 Отговор
    Не се ядосвайте, това бе целта.