30 Юни, 2015 07:26 13 811 5

5 причини защо трябва да ядем яйца

  • яйца-
  • ядем-
  • причини-
  • храна

Яйцата са сред малкото храни, които бих могли да бъдат класифицирани като "суперхрани". Те са толкова хранителни че те често се нарича "природни мултивитамини".

Яйцата са заредени с хранителни вещества, някои от които рядко попадат в съвременните диети. Освен това съдържат в себе си уникални антиоксиданти и мощни хранителни вещества за мозъка.

Множество изследвания доказват, че те имат изключително добър ефект върху тялото ни.

Ето 5 причини защо яйцата трябва да присъстват в дневното ни меню:

1. Яйцата са изключително добър източник на протеини.

Едно цяло яйце съдържа невероятно разнообразие от хранителни вещества.

Само си представете ... хранителните вещества в едно яйца са достатъчни, за да превърнат една единствена оплодена клетка в цяла пиленце. Яйцата са заредени с витамини, минерали, висококачествени протеини, добри мазнини и много други по-малко известни хранителни вещества.

Яйцата могат да ви помогнат в случаите, когато искате да отслабнете, да натрупате повече мускулна маса или да намалите кръвното си налягане.

Едно голямо яйце съдържа: Витамин В12; Витамин B2; Витамин А; Витамин B5; Селен. Яйцата съдържат и малки количества от почти всички витамини и минерали, от които се нуждае човешкото тяло ... включително калций, желязо, калий, цинк, манган, витамин Е, фолиева киселина и много други.

2. Намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт и др. проблеми, свързани със сърцето.

Основната причина, поради която хората се притесняват да ядат яйца е, че те съдържат холестерол. Едно голямо яйце съдържа 212 мг холестерол, който е много повече в сравнение с повечето други храни. Въпреки това, само защото една храна съдържа холестерол, не означава, че тя ще повиши лошия холестерол в кръвта.

Черният дроб всъщност произвежда холестерол, всеки божи ден. Ако ядете холестерол, след това черния дроб произвежда по-малко количество. Ако не ядете холестерол, след това черния дроб произвежда повече от него.

Много проучвания показват, че яйцата действително подобряват холестеролния ви профил. Яйцата са богати на HDL холестерол – това е „добрият“ тип холестерол, от който тялото ви се нуждае. Едно яйце съдържа повече от половината доза HDL холестерол, която се препоръчва ежедневно на организма ви.

3. Яйцата съдържат холин - важен хранителен елемент за мозъка.

Холинът е по-малко известно хранително вещество, което често се групира с витамините В-комплекс. Той е важен водоразтворим хранителен елемент, който служи за изграждането на клетъчни мембрани и дори стимулира центъра на паметта в мозъка. 

Ниският прием на холин спомага за чернодробни заболявания, сърдечно-съдови заболявания и неврологични заболявания. Този хранителен елемент може да бъде особено важен за бременни жени.

Проучванията показват, че нисък прием на холин може да повиши риска от дефекти на невралната тръба и да доведе до намаляване на когнитивните функции при децата.

Само 1 яйце съдържа над 100 милиграма холин. Това е едно доста добро количество на фона на дневната препоръчителна дневна доза: 550 милиграма за мъже и 426 милиграма за жени.

4. Омега 3

Яйцата, които са пастьоризирани или обогатени с Омега 3, ще намалят нивото на триглицериди в кръвта ви. Това от своя страна допълнително намалява опасността от сърдечносъдови заболявания.

5. Яйцата дори влияят благотворно на очите.

Те съдържат разнообразни антиоксиданти, два от които намаляват риска от старческо перде и макулна дегенерация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 what

    0 0 Отговор
    големи яйца
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Попитали Агата Кристи за рецепта за готвене на заек,а тя започнала с думите:"Първо си хванете заек".Та на въпроса-...първо си снесете яйце!

    Коментиран от #3

  • 3 коня с оня

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    много тъпо

    Коментиран от #4

  • 4 марко камилов

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "коня с оня":

    Не много,изключително много тъпо.Отдавна се чудя коня ли е тъп,оня ли?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.