Last news in Fakti

3 Юли, 2015 04:35 1 325 0

Над 100 кинопродукции ще се състезават на фестивал на червенокръстките филми

  • кинопродукции-
  • фестивал-
  • червенокръстките филми

Фестивалът започва в края на септември и е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова

Фестивалът на червенокръстките филми е „една презентация на хуманността и човечността, на любовта към хората, но същевременно е и място за сериозно представяне на културата и изкуството, в частност на филмовото изкуство – българско и световно“. Около думите на председателя на БЧК Христо Григоров се обединиха генералният директор на БЧК доц. д-р Красимир Гигов, ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов, художественият ръководител на фестивала проф. Божидар Манов, директорът на фестивала Илия Раев, директорът на НФЦ и председател на фестивалното жури Павел Васев,  големите български артисти Татяна Лолова и Никола Анастасов.

На пресконференция бяха представени членовете на международното жури на предстоящия XVI Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми , регламентът на фестивала , заглавията на вече включени в програмата филми и заявили участие известни филмови дейци.

Христо Григоров изказа благодарност към вицепрезидента на Р България за това, че и тази година подкрепя фестивала и ще бъде отново негов патрон.

Проф. Красимир Иванов, от позицията на съорганизатор на Фестивала сподели, че образованието, науката и културата трябва да вървят ръка за ръка, за да има успех едно общество. „Водени от това и от успеха на миналогодишния фестивал, ние сме още по-мотивирани заедно с партньорите си от БЧК да участваме активно в този прекрасен проект.“

Илия Раев представи тазгодишния състезателен регламент на фестивала, обяви имената на членовете на журито и каза: „От 28 септември до 3 октомври 2015 г. Варна отново ще бъде пристанище на културни прояви, ще бъде българският „Кан“ и българската „Венеция“, защото и нашият фестивал е от категория „А“, като техните“.

Проф. Божидар Манов сподели, че „макар и фестивалът да звучи тематично,  това не бива да подвежда, защото червенокръстката и здравна тематика е изключително широка и в категориите за документални и игрални филми тя е насочена на практика към всички възможни остри съвременни проблеми. Например проблемът с бежанците, това е една основните дейности на Червения кръст, а такива филми в момента се правят много и те засягат цялата планета и всеки човек, тъй като това е една много дълбока и хуманна проблематика. Същото се отнася и за проблемите с глада, с миграцията и особено с екологията.“

Никола Анастасов приветства възобновяването на фестивала и изрази надежда, че хуманитарните филми ще  послужат и за своеобразен тематичен учебник на младите творци от филмовата гилдия. Според Татяна Лолова „това наистина е прекрасно събитие, а хората, които участват в организирането, в популяризирането, в създаването на условия за започване отново на този прекрасен фестивал в мен будят страхотно доверие. На добър час!“

Партньори на XVI издание на Фестивала са Министерство на културата, Българска национална телевизия, Националният филмов център, Националната филмотека, Филмаутор, София филм фест и др.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА