Last news in Fakti

5 Юли, 2015 11:58 1 300 0

Руси Статков: Предложенията за продажба на болниците са противоконституционни

  • руси статков-
  • продажба-
  • болници

Предложенията за продажба на болниците в Закона за лечебните заведения са противоконституционни и трябва да бъдат отменени, заяви за предаването "Неделя150" на "Хоризонт" Руси Статков от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация.

Нарушават се 7 разпоредби от Конституцията, това противоречи и на закона за нормативните актове, на закона за приватизация и следприватизационен контрол, защото се въвежда ред, който изключва НС и по същество изключва онази възможност всяко дружество, болнично заведение, което е в специален забранителен списък, това са над 70, да се прави доклад на МС пред Народното събрание, какво налага то да бъде направено, кои са конкретните социални и финансови аргументи, смята Руси Статков.

Според него от приватизацията са изключени само два вида лечебни заведения. Едните са свързани с помощта, която е на Центровете за психична помощ и онкологични. Всички други могат да бъдат приватизирани, каза още Статков и уточни:

Нищо не налага да се прави това, което се направи. Това беше безумна и глупава стъпка на хора, които не познават собствения си закон и закона за приватизация. Казвам го най-отговорно. Във връзка с това, което тръгна да се коментира, изявленията на министъра на здравеопазването, че щяло да се даде възможност да се приватизират болниците.

От 1999 година съществува възможност и са реализирани много частни болнични заведения. От сега действащия закон има ред за приватизация и този ред включва НС, припомни Руси Статков.

През седмицата бе оповестено, че се отменя продажбата на болници. Съобщено се още, че премиерът Бойко Борисов е оттеглил текстовете за приватизация на клиниките, след като се е състоял председателски съвет, след разговори с депутати и с хора от коалицията, която управлява.

От своя страна здравният министър Петър Москов пък държи на текстовете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА