Last news in Fakti

6 Юли, 2015 16:07 840 0

Москов обеща повече пари за Спешните центрове по морето

  • москов-
  • спешните центрове-
  • морето-
  • москов-
  • пари

Той очаква и Здравната каса да отпусне допълнително пари за спешността в областните болници

Москов обеща повече пари за Спешните центрове по морето - 1
Снимка: БТА

Повече пари за Центровете за спешна помощ. Това обеща във Варна министърът на здравеопазването Петър Москов. Заради наплива от туристи положението в болниците по морето през лятото е особено тежко, заяви той. По думите му министерството се ангажира да има ръст във финансирането, но очаква и Здравната каса да отпусне допълнително пари за спешността в областните болници. Надзорният съвет на касата трябва да промени методологията за оценка и финансиране на лечебните заведения, като тези, които поемат спешните случаи, получат повече средства.

Министърът извърши проверка в болници в морската столица:

„България има най-лошите здравни показатели, тоест на всеки един от нас и като нация в цяла Европа. Имаме най-много болни от цяла Европа и сме четвърти или пети по брой на болници в целия свят. Тоест, много болници - лошо здраве.

Начинът е определено количество болници, което гарантира достатъчност, но болници, оборудвани по този начин, защото, когато концентрирате и ресурса на държавата, и кадровия капацитет, и възможностите пред европейско финансиране, получавате това. Когато ги разпределяте между 400 болници, получавате нещо, което гледахме сутринта. За болници като "Света Марина" - подкрепа, пълният агреман на държавата, че така трябва да се развиват нещата, а за болници като "Света Ана" - спешни мерки за стабилизирането й, защото там е друго.“

По думите му варненската „Света Анна”, която обслужва десетки хиляди спешни случаи и пациенти от цяла Североизточна България, ще получи 200 хиляди лева от държавния бюджет за апаратура.

Министърът каза още, че прокуратурата ще се произнесе за ситуацията в специализираната онкоболница във Варна, където са допускани практики, които могат да бъдат наречени криминални.

По думите му темата за приватизацията или навличането на частни капитали в болниците все още среща противоречиви мнения и има нужда от още дискусии, не е изключено обаче въпросът отново да бъде поставен на дневен ред още в края на тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА