Last news in Fakti

7 Юли, 2015 15:45 740 0

Планираните здравни реформи са в правилна посока

  • здраве-
  • реформи-
  • правилна-
  • посока-
  • здравна система

Българската здравна система е недофинансирана и неефективна

Планираните здравни реформи са в правилна посока - 1
Снимка: БТА

Българската здравна система е недофинансирана  и неефективна. Планираните реформи обаче са в правилната посока. Това са част от изводите, маркирани в долклад на механизма "Европейски семестър". Документът беше представен в рамките на инициативата "Партньорство за здраве".

Парите в българската здравна система са малко и освен това се харчат неефективно. Пациентите нямат равен достъп до здравни грижи и често се налага да плащат от джоба си. Болничният сектор е твърде раздут, а дейностите в него не са остойностени реално. Това са заключения, съдържащи се в доклада, представен от Филип-Михал Домански, отговарящ за България в генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" към Европейската комисия. 

Според Домански "светлина в тунела" има. Плановете за реформи на Министерството на здравеопазването до голяма степен се покриват с препоръките на Европейската комисия към страната ни.

Комисията ни препоръчва да намалим броя на болничните легла след анализ на излишъците, да подобрим достъпа до здравни грижи там, където той липсва, и да повишим ефективността на харчовете за здраве.

Здравеопазването да се обвърже повече със социалните грижи, посъветва Домански.

Удовлетворителна за мен е оценката, давана от ЕК, което означава, че правителството върви в правилна посока, каза министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от пресцентъра на МЗ.

По думите му, анализът на Световната банка дава обосновката за извършването на реформата в здравеопазването.

"Всяка една от стъпките, които предприемаме, е свързана с намаляване на частните разходи за здравеопазване - остойностяването на 100 процента на лекарствената терапия на определени заболявания, реално остойностяване на болничното лечение, договаряне с фармацевтичната индустрия на различна политики и др", коментира още Петър Москов.

По думите му, през миналата година са загубени около 100 млн. лв. от това, че стотици хора в работоспособна възраст са загинали от заболявания, които в другите европейски държави са лечими.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА