7 Юли, 2015 18:51 816 0

Световната здравна организация не се справя в кризисни ситуации

  • сзо-
  • ебола-
  • епидемия-
  • кризисна ситуация-
  • доклад

Организацията вече призна, че е чакала прекалено дълго, за да определи Ебола като заплаха

Световната здравна организация не се справя в кризисни ситуации - 1
Снимка АП/БТА

Кризата с Ебола доказва, че Световната здравна организация (СЗО) не разполага с "капацитет и култура" да се справи с глобални здравни извънредни ситуации, пише в критичен независим доклад, поръчан от самата СЗО.

Експертната група казва, че СЗО е твърде бавна в действията си, за да се справи със смъртоносния вирус, който вече е убил повече от 11 000 души в Западна Африка.

Ебола започна да се разпространява през декември 2013 г., но СЗО реагира адеквано чак през август 2014 г., пише в доклада. До този момент, повече от 1000 души вече бяха станали жертва на вируса.

Авторите на доклада призовават за спешна реформа в организацията, която на свой ред заявява, че вече има план за реформа.

В ранните етапи на кризата с Ебола са били изпратени съобщения за сериозността на ситуацията, но те "или не са достигнали висши ръководители или висшите ръководители не са обърнали внимание на тяхната значимост".

"Изглежда е имало надежда, че кризата може да се управлява с добра дипломация, а не чрез завишаване на спешните действия", се казва в доклада.

Организацията вече призна, че е чакала прекалено дълго, за да определи Ебола като заплаха за общественото здраве в международен аспект.

Генералният директор на СЗО Маргарет Чан призна през май, че избухването на епидемията от Ебола "разтърси тази организация из основи".

Въпреки критиките Световната здравна организация е и похвалена за важната роля, която играе в търсенето на нови лечения и лекарства за Ебола.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА