28 Юли, 2015 05:15 1 551 1

Одобриха ново лекарство срещу рак на кожата

  • рак-
  • лекарство-
  • рак на кожата

Лекарството може да спре или да намали растежа на раковите лезии

Ново лекарство за напреднал базалноклетъчен карцином, рак на горния слой на кожата, който все по-често се среща, е спечелил одобрението на Американската комисия по храните и лекарствата, съобщава АП.

Одомзо е одобрен за пациенти, при които ракът не се е разпространил към други части на тялото, но се е върнал след операция или лъчетерапия или пък не може да бъде излекувани от тези лечения.

Лекарството е хапче за ежедневен прием, разработено от швейцарската фармацевтична компания Novartis AG, която има свое фармацевтично седалище в Ню Джърси, САЩ.

Лекарството може да спре или да намали растежа на раковите лезии чрез потискане на ключови молекулни пътеки.

Страничните ефекти са мускулни спазми и реакции като загуба на коса, гадене, диария, а при бременни жени, риск от смърт или вродени дефекти на плода.

Компанията производител не разкрива цената на лекарството, но ще го пусне съвсем скоро на пазара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    ( Страничните ефекти са мускулни спазми и реакции като загуба на коса, гадене, диария, а при бременни жени, риск от смърт или вродени дефекти на плода. ) Как тогава ще го пуснат на пазара ? Те буквално искат да доразболеат болните.